Dit moet je weten als je kokosolie wilt gebruiken als glijmiddel

Gezondheid Samantha Lakker 11 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Ja, je leest het goed: kokosolie gebruiken als glijmiddel. Waarom ook niet? We gebruiken het praktisch voor alles. We koken ermee, smeren onze baby’s ermee in en halen onze make-up ermee af.

Volgens Healthline kan je de olie ook gebruiken om donkere kringen rondom je ogen te verminderen, striae te voorkomen, bij een koortslip of als je last hebt van psoriasis. Kortom kokosolie kan worden vergeleken met eenhoorn tranen.

Kokosolie als glijmiddel

Maar jij vraagt je nu natuurlijk af of kokosolie dan ook kan worden gebruikt als glijmiddel en volgens OB-Gyn Jennifer Landa, chef-arts bij BodyLogicMD, kan dit zeker. Aan Health vertelde zij dat het één van haar favoriete glijmiddelen is. ‘Het is vochtinbrengend en klontert niet zoals de meeste glijmiddelen die je kunt kopen.’

Een natuurlijk, kostenvriendelijk glijmiddel

Sherry Ross, MD, arts in vrouwengezondheid in Santa Monica en auteur van She-ology, noemt kokosolie een ‘natuurlijk, conserveringsvrij en kostenvriendelijk glijmiddel.’ Ze zegt ook dat het dikker en langduriger is vergeleken met op siliconen en water gebaseerde kunstmatige glijmiddelen. ‘Hoewel alle glijmiddelen op oliebasis een rommeltje kunnen worden, is het minder rommelig dan bijvoorbeeld olijfolie, hét glijmiddel van de oude Grieken en Romeinen.’

De nadelen van kokosolie

Maar het gebruik van kokosolie als glijmiddel heeft niet alleen maar voordelen.Volgens Health kan kokosolie latexcondooms namelijk degraderen en mogelijk ondoeltreffend maken! Dus als je nog niet klaar bent voor een mini-me, kan je de olie beter aan je voorbij laten gaan als je latexcondooms gebruikt. ‘Kokosolie kan niet worden gebruikt met latex condooms omdat het de latex kan afbreken en het condoom kan doen breken,’ vertelt gynaecoloog Nita Landry. ‘Alleen glijmiddelen op basis van latex of siliconen kunnen worden gebruikt met latex condooms zonder het risico van breuk.’ LiveScience meldt dat 4,1% van de seksuele gebeurtenissen het gebruik van latex met olie betreft – een mega condoom-fout dus.

Vaginale infecties

Vrouwen die vatbaar zijn voor vaginale infecties kunnen ook beter twee keer nadenken voordat ze kokosolie gebruiken. De olie heeft namelijk een antibacteriële werking, die de PH-balans van je girl parts kan verstoren en mogelijk een infectie kan veroorzaken. No thank you! Ook kan je de olie beter niet gebruiken wanneer je zwanger probeert te worden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat glijmiddel op olie basis de mobiliteit van sperma kan verminderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme