Zoveel geld ben je per gezinssituatie kwijt aan je kind

Geld en carriere Jana Witteman 30 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Wellicht is jouw baby op komst, of hoop je van harte dat het je gegeven is om moeder te worden. Wel zo fijn om dan een inschatting te maken van de kosten van een kind. Wij rekenen uit welke hap jouw kind jaarlijks uit de portemonnee neemt.

De baby-uitzetlijsten vliegen je online om de oren. Dat maakt het niet gemakkelijker om een reële inschatting van de kosten van een baby te maken. Daarom gebruiken wij voor onze berekeningen de richtlijnen van het Nibud. Dan weet jij wat je te wachten staat.

Vaste kosten

Het Nibud heeft een lijstje gemaakt met vaste kosten: dingen die eigenlijk iedere aanstaande ouder moet aanschaffen. Natuurlijk zijn er ook manieren om deze kosten te vermijden of de verlagen. Zo kun je je zoektocht tijdig starten via Marktplaats en ook via de Kringloop kun je mooie spullen voor jullie baby vinden voor een vriendelijk bedrag. Nibud houdt rekening met vaste kosten voor kleding, verzorging en de babykamer. Bij elkaar komt dat uit op een bedrag van 834 euro.

Babyuitzet Bedrag
Kleding 178
Verzorging 213
Babykamer 443
Totaal 834

Kosten per gezinssituatie

Daarnaast heeft het CBS een schatting gemaakt van de kosten van een kind per gezinssituatie. Een tweeoudergezin met één kind kan rekenen op een bedrag dat gelijk is aan 15 procent van het besteedbaar inkomen. Binnen datzelfde gezin zouden twee kinderen ongeveer een kwart van het besteedbaar inkomen kosten, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent.

Een eenoudergezin is een groter percentage van het besteedbaar inkomen kwijt aan een kind. Eén kind kost zo’n 23 procent, twee kinderen 31 procent, drie kinderen 37 procent en vier kinderen 42 procent, meldt het CBS.

Jaarlijkse kosten van een kind

Het meest voorkomende (mediaan) besteedbaar inkomen van een tweeoudergezin is volgens de meest recente cijfers van het CBS gelijk aan 68.100 euro op jaarbasis. Voor een éénoudergezin is dat bedrag vastgesteld op 36.400 euro.

De kosten voor een kind Eenoudergezin Tweeoudergezin
1 kind 8.372 euro 10.215 euro
2 kinderen 11.384 euro 17.025 euro
3 kinderen 13.468 euro 19.749 euro
4 kinderen 15.288 euro 23.835 euro

In bovenstaande tabel vind je een schatting van de kosten van je kind per jaar. De bedragen zijn gebaseerd op het mediaan inkomen in Nederland van zowel een eenouder- als een tweeoudergezin. De berekeningen zijn gemaakt op basis van de percentages van het Nibud.

En ook al is het financiële plaatje wellicht niet het meest romantische aspect van een kind ter wereld brengen, misschien vind je het wel fijn om in ieder geval te weten wat je te wachten staat.

De babyuitzet van Sophie: ‘We komen in totaal zeker op 5000 euro uit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme