Laurien: ‘Mom struggle is real: al die vrije schooldagen, ik hou het niet meer bij!’

Columns Laurien Bleeker 20 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Met drie kinderen is er altijd wel iets wat redacteur Laurien bezighoudt. Ze schrijft graag over van alles wat met (haar) kinderen en opvoeden te maken heeft. Een tip: lees het met een knipoog. Dit keer gaat haar column over al die vrije schooldagen die elkaar in hoog tempo opvolgen.

“Het is net vakantie geweest. Twee weken is de meivakantie bij ons, dat schijnt per school te verschillen. Wij moesten helaas gewoon werken, maar konden om en om de meeste vrije schooldagen opvangen voor de kinderen. Verder nog een dagje naar oma en spelen bij vriendjes en vriendinnetjes, dan hoeven ze niet naar de naschoolse opvang. Voor de derde keer check ik mijn eigen agenda, de kalender van de basisschool en naschoolse opvang van de jongens en de app van het kinderdagverblijf van de jongste. Naast de vakanties en vrije feestdagen zijn er namelijk ook nog een heleboel studiedagen en die worden nogal eens vergeten door ons. Vaak kunnen we dat dan nog wel last minute opvangen, maar deze week even niet.

Gelukkig is de naschoolse opvang wel open en hebben we een vakantiepakket. Dat betekent dat de jongens in de vakantieweken en op vrije schooldagen, wanneer de opvang open is, opgevangen kunnen worden. En zo breng ik de jongens op deze studiedag van school naar de BSO. ‘Je hebt de jongens niet aangemeld voor de ochtend’, krijg ik te horen van een van de medewerkers. Oeps. Daar gaat m’n plan? Ik leg uit dat ik een vakantiepakket heb, maar dit blijkt niet onder ‘vakantie’ te vallen.

Vrije schooldagen, studiedagen, vakanties en feestdagen: help?!

Het is een studiedag van de leerkrachten van school en dat valt niet onder vakantie voor de jongens. Oké, op zich logisch, maar enigszins verwarrend, want wanneer kan ik ze dan wel brengen? Ze gaan altijd op vrijdag naar de opvang. Ik had ze mogen brengen in het tweede dagdeel, de middag dus. Daarvoor staan ze standaard aangemeld, weet ik dat ook weer. Gelukkig werd er even heen en weer gebeld met het hoofdkantoor en was de ochtend ook geregeld.

Een paar weken later zie ik opeens twee oranje blokken in mijn agenda staan. Oh jee, oranje betekent ‘afspraken voor de jongens’. Op twee schooldagen kan dat dan maar een ding zijn: ze zijn vrij. Natuurlijk staan die oranje blokken er niet opeens, die heb ik er zelf in gezet, maar ze vallen me nu pas weer op. Even schakelen, want omdat het een feestdag is, is de naschoolse opvang ook dicht. Dan neem ik maar een dag vrij en moet de man de andere dag opvangen.

Onze jongste brengen we dan wel naar het kinderdagverblijf, dat scheelt toch weer een beetje. Misschien kan ik dan tussendoor nog wat werken, mompel ik in mezelf. Gelukkig check ik een dag van tevoren toch nog even de agenda van het KDV: dicht, want een feestdag. Oké, de jongste is dus ook thuis. Dan maar wat leuks doen met de kids, werken komt vannacht wel. #momstruggleisreal

Over negen weken is het al zomervakantie… #momstruggles

Ik blader alvast even vooruit in mijn agenda, want je weet maar nooit, en zie nog meer oranje blokken staan. Eerste en tweede Pinksterdag, de dag erna een studiedag van de leerkrachten. Verderop in juni nóg een studiedag en dus een oranje gekleurde vrijdag. Nog halve maand later staan heel veel lichtroze blokken: zomervakantie. My god, al die vrije schooldagen, ik hou het niet meer bij! Vroeger genoot ik van deze periode vol feestdagen, lees vrije dagen. Alleen het verschil met nu is dat ik toen nog geen kinderen had en in loondienst werkte. Vrije dag voor mij, kosten voor de baas. Nu kan ik wel makkelijker vrij nemen, maar dat kost toch geld, want ik ben eigen baas… Bovendien lijken het nu heel veel meer vrije dagen te zijn dan ik me kan herinneren als kind. Wat heerlijk was dat eigenlijk…

Ik krijg een appje van de man. Hij zit in zijn eentje op het terras van Artis waar hij de jongens mee naartoe nam. Zij spelen in de speeltuin, hij had me graag erbij gehad voor een koffietje in de zon. Totaal niet gezellig natuurlijk: zij zijn vrij, de jongste zit op het kinderdagverblijf en ik ben aan het werk. Het is hartstikke mooi weer en ik heb moeite om me te concentreren op al die naderende deadlines. We besluiten af dat we vanaf nu de feestdagen en studiedagen en andere vrije schooldagen beter gaan plannen. Beter als in: of beide werken en op tijd opvang voor de kinderen zoeken, of (betere optie): beide vrij nemen en samen op pad met de kinderen. Die momenten krijgen we namelijk nooit meer terug en die deadlines… dat zien we dan wel weer.”

Laurien: ‘Daar ligt je moederhart dan op een Deens plein in duizend stukjes’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme