Zo leer je je baby zelfstandig drinken uit een beker: 5x handige tips

Baby Japke Janneke Sybesma 6 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je baby steeds meer vaste voeding gaat eten, betekent dit minder melkvoeding. Van de borst of flesje naar een beker dus. Hoe pak je dit aan? Hoe leer je je baby drinken uit een beker?

Zodra je baby vaste voeding gaat eten, neemt de fles- of borstvoeding automatisch wat af. Hierdoor moet je ook, naast de melk, nog ander vocht aanbieden.

Wanneer leer je je baby drinken uit een beker?

De meeste ouders kiezen ervoor om dit te doen zodra de baby een half jaar oud is. Het is verstandig om de drinkbeker zo vroeg mogelijk, al dan niet direct, te introduceren. Eigenlijk geldt: hoe eerder, hoe beter. Het is simpelweg makkelijker voor een baby om de juiste drinktechniek te leren als ze jonger zijn. Tegelijkertijd is het leren drinken uit een beker niet de meest makkelijke ontwikkeling voor een kind. Het vergt behoorlijk wat oefening en geduld.

Probeer de beker dus te blijven aanbieden, want dit is de enige manier waarop jouw zoon of dochter het drinken uit een beker onder de knie gaat krijgen. Maar dan komt de vraag: wat gaat mijn baby dan drinken in plaats van de melk? De beste optie is om je baby water of lauwe (baby)thee te geven.

Tips voor het zelfstandig drinken

Omdat het drinken uit een beker nog niet zo gemakkelijk is, geven we graag een aantal praktische tips.

1. Spelen, ontdekken en comfortabel mee raken

Allereerst is het verstandig om de beker zoveel mogelijk aan te bieden. In eerste instantie zal je baby er misschien nog niks uit kunnen drinken en zal het vooral een groot waterballet zijn. Echter is het wel prettig dat hij of zij er gewend mee raakt. Laat je baby spelen, ontdekken en zelf vasthouden.

2. Kies de juiste beker

Er zijn een aantal drinkbekers op de markt die de ontwikkeling van de drinktechniek stimuleren. Zo is het handig om te kiezen voor een lichte beker, die gemakkelijk vast te pakken is. Daarnaast kun je nog kiezen voor een open of een dichte beker. Een dichte beker zorgt ervoor dat je baby minder morst en hierdoor leert je kind ogenschijnlijk gemakkelijk drinken.

Echter heeft zo’n gesloten beker natuurlijk ook een nadeel. Doordat de beker gesloten is aan de bovenzijde, zal je kind minder gemakkelijk leren wat voor grote slokken hij of zij kan nemen en hoe hoog hij of zij de beker kan houden. Door zo snel mogelijk over te stappen op een open beker, leert je kind het drinken gelijk goed aan. Echter zal een open beker wel wat meer oefening vragen. En droge kleding uiteraard.

3. Juiste hoeveelheid

Zorg ervoor dat de beker voldoende gevuld is, maar zeker niet te vol zit. Vooral een dichte variant vraagt om voldoende inhoud, want anders is het moeilijker voor je baby om aan te leren dat ze de rand van de beker moeten gebruiken.

4. Oefen op de juiste momenten

Ben je die natte kleding van je baby een beetje zat? Oefen dan in de zomer, wanneer je kindje bijvoorbeeld in zwemkleding loopt. Ook kun je het drinken heel gemakkelijk in bad oefenen.

5. Blijven proberen

Zoals we in het begin al schreven: het vergt wat oefening en geduld. Blijf dus proberen en aanbieden! Er komt vanzelf een moment dat jouw kind uit een beker kan drinken.

Zo zorg je ervoor dat je kinderen genoeg water drinken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme