Julia: ‘Het is geen wedstrijd om een perfect lichaam te hebben na je bevalling’

Columns Julia van Buuren 7 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Ieder lichaam is anders, zeker na een bevalling. De ene vrouw heeft binnen no-time haar oude lichaam weer terug, en bij de andere vrouw lukt dat helemaal niet. Dit is iets wat Julia na haar bevalling ook heeft bezig gehouden.

“Mijn buik groeide erg langzaam tijdens mijn zwangerschap. Een lange tijd konden mensen aan mijn lichaam ook niet zien dat ik zwanger was. Ik kreeg vaak reacties van verbazing als ik het vertelde. Maar naarmate mijn zwangerschap vorderde, en zeker richting het einde, groeide mijn buik ineens hard. Toen kon niemand er meer omheen.

Zorgen maken over lichaam

Ik maakte me tijdens mijn zwangerschap zorgen over hoe mijn lichaam er na de bevalling uit zou zien. Ik had verschillende vrouwen gesproken en veel foto’s op Instragram voorbij zien komen. En ondanks dat het natuurlijk waar is dat het allerbelangrijkste is dat jouw lichaam een kind op de wereld heeft gezet, wil je niet dat dit je lichaam volledig verwoest.

Maar niks was minder waar. Binnen twee weken na mijn bevalling was mijn buik alweer voor een groot deel gekrompen, en na een maand was het aan mijn lichaam niet meer te zien dat ik ooit zwanger was geweest. Daarnaast had ik ook geen striae gekregen, iets waar ik eveneens heel bang voor was.

Een wedstrijd

Ik kreeg veel positieve reacties op mijn lichaam, maar ook reacties met een vleugje jaloezie. Het lijkt tegenwoordig namelijk wel een wedstrijd; wie heeft er als eerste haar oude lichaam weer terug? Ook online zie ik dit veel onder bekende mensen, binnen no-time staan ze alweer in hun bikini op de foto, met uiteraard een perfect lichaam. Ik kan begrijpen dat dit sommige vrouwen onzeker maakt, want het is helemaal niet vanzelfsprekend om zo’n lichaam te hebben en zeker niet na een bevalling.

‘Mijn uiterlijk zegt niks over mijn gevoel’

Ik heb het lichaam dat ik wilde hebben en ik ben er erg blij mee. Ik voel me inmiddels, bijna een jaar later, weer helemaal mezelf en ben blij dat het is meegevallen. Tegelijkertijd heb ik gemerkt dat hoe mijn lichaam eruitziet helemaal niks zegt over hoe ik me voel.

Toen mensen tegen mij zeiden dat ik er zo snel alweer fit en gezond uitzag, was dat namelijk helemaal niet zo. Ik heb een lange en zware bevalling gehad, heb lang in het ziekenhuis moeten verblijven en ik ben ziek geweest en veel afgevallen. Ik had bijna geen eetlust en voelde me futloos. Daarnaast heb ik nog lang lichamelijke klachten gehad, kon ik weinig aan en voelde ik me mentaal heel slecht.

Ik was blij met wat ik in de spiegel zag, maar vanbinnen voelde ik me verschrikkelijk. En dat zie je niet aan de buitenkant. Ik ben er zelf ook schuldig aan dat ik me veel focus op het uiterlijk, maar ik heb inmiddels aan den lijve ondervonden dat dit absoluut niet het belangrijkste is.

Geniet van de tijd

Het is geen wedstrijd om als eerste weer het perfecte lichaam te hebben. Het is veel belangrijker dat je je goed voelt en je vrij kunt bewegen in je eigen lichaam. De tijd na de bevalling is er om te genieten van je pasgeboren baby en niet om je druk te maken over hoe je er uitziet. En dat lichaam komt later wel.”

Deze lichaamsveranderingen blijven (ook na de bevalling)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme