Voedingscoach over houden van je lichaam na de bevalling: ‘Het verandert nu eenmaal’

Body Sanne Verweij 17 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Het is helemaal niet gek om je ongelukkig te voelen met je lichaam na de bevalling; je bent zeker niet de enige. Voedingscoach Adinda Gersen helpt moeders om hun relatie met eten te verbeteren en weer van hun lijf te gaan houden.

Gersen: “Als je zwanger bent, wordt er altijd gezegd: ‘Wat ben je mooi en wat een mooie buik heb je!’ Maar als de baby eruit is, wordt er van moeders ook gelijk verwacht dat ze teruggaan naar hun oude lijf en dat is natuurlijk wel heel raar.”

De maatschappij en het lichaam

We leven in een maatschappij waarin slank zijn wordt verheerlijkt en dik zijn nog steeds wordt gezien als iets ‘slechts.’ Gersen: “Zodra je bevallen bent, vliegen de afvalreclames je om de oren. ‘Binnen drie maanden weer je oude lijf terug’ of  ‘Hoe raak je, je zwangerschapskilo’s kwijt.’ Mensen denken dat als je het ideale schoonheidsbeeld bereikt of je lichaam verandert, dat je dan gelukkig kan zijn. Alleen is dit niet het geval.

Voor moeders is het vaak erg onrealistisch en onhaalbaar om aan dit ideaalbeeld te voldoen. Vooral social media en televisie dragen hieraan bij door een bepaald lichaamsbeeld te laten zien, terwijl er zoveel verschillende vormen bestaan. Het idee van: als je dat mooie lijf hebt, dan krijg je zelfvertrouwen of dan hoor je er pas bij. Dat is een heel vertekenend beeld, want je lichaam verandert nu eenmaal na het krijgen van kinderen. Dat is een normaal proces.

Letten op wat je eet

Als je worstelt met hoe je eruit ziet, kan dat resulteren in: extra letten op wat je eet, minder of meer gaan eten of de calorieën gaan tellen. Op lange termijn kan dat voor een onrustig eetgedrag zorgen. Zo kan je jezelf te veel eetregels opleggen, of jezelf juist niet in de hand hebben als er lekker eten voor je neus ligt. Daarnaast kan het ook steeds moeilijker worden om gewicht kwijt te raken. Het kan veel energie kosten om daar de hele dag mee bezig te zijn.

Luisteren naar je lichaam

Veel mensen eten op basis van externe factoren, voedingsschema’s, calorieën tellen of eetregels. Daarmee ga je voorbij aan de behoeften van jouw lichaam. Misschien heb jij helemaal geen honger, wanneer je eetschema zegt dat je moet eten. Het is dus belangrijk om weer te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en die externe factoren proberen los te laten. We worden allemaal geboren met het natuurlijke vermogen om te eten op gevoel: een baby huilt als hij honger heeft en stopt met eten als hij vol zit. Voor sommigen kan het moeilijker zijn omdat ze het vermogen om hiernaar te luisteren zijn kwijtgeraakt (bijvoorbeeld door veel te diëten of af te vallen), maar door te oefenen kan iedereen weer bij dit gevoel komen.

Eetregels loslaten

De volgende stap is om al je eetregels en controle over je eetgedrag los te laten. Door de controle los te laten, krijg je de controle juist weer terug. Dat klinkt misschien gek, maar door jezelf toestemming te geven om alles te mogen eten, ga je bepaald eten niet meer zien als een ‘verboden’ of als iets bijzonders. Hierdoor neemt het verlangen naar het product af en zul je merken dat je minder snel geneigd bent om er te veel van te eten.

Zelfacceptatie

Uiteindelijk is het belangrijk dat je meer zelfacceptatie gaat ontwikkelen. Dus dat je je tekortkomingen accepteert, die horen namelijk ook bij jou. Alle dingen waar je misschien niet zo blij mee bent: dat hoort ook bij jou. Het is oké als je nog niet honderd procent tevreden bent over hoe je eruit ziet of wensen hebt om je lichaam te verbeteren. Maar om te accepteren dat het is, zoals het is, kan al heel veel rust geven. Zelfacceptatie kan je het geluk brengen wat afvallen niet zal doen

Begripvol zijn voor jezelf. Jezelf liefdevol (proberen te) bekijken in de spiegel. Niet meer zo negatief tegen jezelf praten. Daar kun je je op focussen. Hoe vaker je lief bent tegen jezelf, hoe meer je erin gaat geloven. Je gaat steeds meer waardering opbrengen voor jezelf en voor je lichaam.

Wat vind jij belangrijk

Bedenk je: ‘Wat vind ik belangrijk in mijn leven en welke rol mag mijn gezin daarin spelen?’ Je gewicht is namelijk niet het belangrijkste in je leven. Als je tachtig bent en terugkijkt op je leven is dat niet waar je op terug zult kijken. Wat jij je zult herinneren zijn alle mooie momenten in je leven met je kinderen en alle fijne herinneringen die je hebt gemaakt. Dat is dan ook waar jij vandaag je aandacht en energie aan mag geven.

Extra tips om van je lichaam en gewicht te gaan houden

  • Geef jezelf de tijd om te herstellen: door af te vallen ga je tegen het natuurlijke proces van het herstel van je lijf in.
  • Als je gaat sporten, doe dat dan omdat het goed voelt voor je lichaam of omdat je het leuk vindt om te doen. Niet met het doel om af te vallen.
  • Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen, want iedereen is anders.
  • Wees wat liever voor jezelf en praat tegen jezelf zoals je tegen een vriendin zou praten.
  • Het heeft tijd nodig om weer van je lichaam en je gewicht te gaan houden, zeker als je hier al heel lang mee worstelt. Die tijd moet je jezelf gunnen.”

Adinda Gersen heeft een eigen bedrijf MomBody & Mind waarbinnen ze mama’s helpt om weer een goede relatie met eten en met hun lijf te krijgen. Ze heeft de studie voeding en diëtiek gevolgd en is van daaruit in contact gekomen met intuïtief eten. Je kunt haar ook vinden op Instagram, onder de naam: @mombodymind.

Expert Gabriela Visceisza: ‘Babymassages versterken de band tussen ouder en kind’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme