Yara Michels: ‘De bodyshaming comments blijven binnenstromen’

Celebs Sanne Verweij 6 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Yara Michels, voormalig hoofdredacteur van Linda.meiden, is eind vorig jaar bevallen van een prachtige dochter. Na haar zwangerschap pakt ze haar leven weer op, maar daar staat niet iedereen positief tegenover. Als ze een outfitvideo post en deze viraal gaat, krijgt ze een hoop bodyshaming over zich heen.

Wat bodyshaming is? Dat zijn nare opmerkingen die iemand anders over jouw lichaam maakt. Dit gebeurt veel vaker op social media. In dit geval kreeg Yara Michels comments als ‘yuck’, ‘fat or pregnant’, en nare emoji’s.

Bodyshaming

Veel moeders worstelen na hun zwangerschap met hun lichaam. Door de zwangerschap is je lichaam veranderd, zo heb je opeens een flubberende buik of grotere heupen of billen. Dat is helemaal niet erg en heel normaal, maar het kan soms moeilijk zijn om dit te accepteren. Dan helpt het niet mee als er (meestal) onbekenden je beginnen te shamen.

Nare comments

Yara Michels post een video met daaronder de tekst: “Pasgeleden ging een hele normale outfitvideo van mij opeens viral. Eentje waarin ik een figure hugging jurk draag – iets waar ik me niet elke dag zelfverzekerd genoeg in voel, maar op die dag zeker wel – en je wat extra huid bij mijn buik ziet die overgebleven is na het dragen van mijn dochter. Naast vooral veel leuke reacties, blijven ook de body shaming comments binnenstromen. (Opvallend: vrijwel allemaal van mannen). Wat blijf ik me verbazen over hoe mensen het zwangere vrouwenlichaam adoreren, en hoeveel onbegrip, woede en zelfs walging het opwekt zodrá de betreffende baby eenmaal op de wereld is gezet.”

Makkelijker gezegd dan gedaan

Na de bevalling, is het niet gek dat je niet gelijk weer in shape bent. Je hebt immers een kind op de wereld gezet! Dat is opzich al een wonder en als je kijkt naar je baby weet je al zeker dat dat het waard was. Schamen voor al het werk dat je lichaam heeft gedaan en voor dat kleine wondertje is dus helemaal niet nodig.

Denk je nu: makkelijker gezegd dan gedaan? Dat kan! Niet iedereen voelt zich even fijn in zijn eigen lichaam of is er even blij mee. Dat heeft tijd nodig. Als iemand dan nare comments maakt over jouw lichaam kan dat erg moeilijk zijn. Buitenstaanders zien vaak niet watvoor schade ze ermee aanrichten en weten niet hoeveel moeite jij er echt mee hebt. Juist omdat je niet weet wat er in een anders leven gebeurt, is het een pré om zo aardig mogeljk voor de rest te zijn. Wie weet met welke problemen anderen te maken hebben…

Een mooie boodschap

Aan het begin van de video zijn de bodyshaming comments te zien die Yara Michels kreeg op haar outfitvideo. Daarna zie je haar toch nog lachen en trots op haar lichaam zijn. Ze heeft daarbij ook een boodschap voor haar volgers, die eigenlijk iedereen moet horen: “Misschien heb je het vandaag even nodig om deze reminder te horen: je lichaam zal altijd veranderen. Keer op keer, jaar in jaar uit, fase voor fase. Dat is heel normaal. Alles aan je lijf past zich elke dag aan, rekt zich uit, groeit met je mee of krimpt. Hoe bijzonder. En hoe zonde van je energie, en haast onmogelijk als je erover nadenkt, om de liefde voor jezelf af te laten hangen van iets dat eigenlijk de hele tijd verandert?”

Jessie Jazz Vuijk op het randje van een prenatale depressie: ‘Zo kennen we je helemaal niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme