Wanneer bel je de verloskundige te vaak?

Zwanger Laura Saija 6 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Marike van de Groep, van verloskundigenpraktijk Amstermam, is al negen jaar werkzaam als verloskundige en echoscopiste. Zelf is ze moeder van Doris (4) en Diede (1,5). In haar vak heeft ze alles al meegemaakt.

Ze geeft deze week antwoord op de vraag: “Wanneer bel je de verloskundige te vaak?”

Wanneer bel je de verloskundige te vaak?

De vraag kwam van Dunya (32). Ze is 28 weken zwanger en voelt zich soms onzeker over kwaaltjes tijdens haar zwangerschap. Toch durft ze heel vaak niet te bellen, omdat ze bang ik dat ze de verloskundige tot last is met haar vragen.

Dunya vraagt zich af wanneer ze de verloskundige te vaak belt?

Broodbeleg

Verloskundige Marike van de Groep: “Als ik je nummer herken, haha! Nee, je kunt ons altijd bellen. In principe zeggen we altijd: ‘Ga niet zelf Googlen’. Alleen soms kun je je wel afvragen of de vraag direct aan de verloskundige gesteld moet worden.

Er zijn ook mensen die op zaterdagochtend de spoedlijn bellen om te vragen of ze een bepaald soort ham op hun brood kunnen doen. Op zo’n moment kun je er ook voor kiezen om kaas op brood te doen en het maandag tijdens kantooruren aan de verloskundige te vragen. Verder kun je overal voor bellen waar je je zorgen over maakt.”

Bloedverlies

Stel dat je halverwege je zwangerschap midden in de nacht een paar druppels bloed verliest. Bel je dan de verloskundige? “In dit geval kun je wel bellen”, zegt Van de Groep. “Vooral als je je echt veel zorgen maakt.

Het ligt er ook aan of je zeven weken zwanger bent of al dertig weken. Ga ok na of er oorzaken kunnen zijn van het bloedverlies. Het je bijvoorbeeld net seks gehad? Ook kun je je afvragen of je buikpijn hebt of ergens anders last van hebt.”

Te laat bellen

Volgens Van de Groep zijn er ook mensen die juist te laat bellen. “Dan bellen ze op maandagochtend om te vertellen dat ze de baby het hele weekend niet voelden, maar ons niet wilden storen. Bel dan liever een keer te vaak, dan te weinig. Vaak is er niets aan de hand, maar we willen ook niet dat je je het hele weekend loopt op te vreten. Wij kunnen je vaak binnen 3 seconden geruststellen of actie ondernemen.

“Ook ben ik wel eens gebeld door een vader, die een praktische vraag had omdat zijn vrouw weeën had. Ik vroeg of het geen goed idee was om even te komen kijken, maar dat was volgens hem niet nodig. Aan de oerkreten op de achtergrond hoorde ik dat ik er toch heen moest. Ik kwam binnen en de barende vrouw zat op tien centimeter ontsluiting.”

Luister naar het advies

Als laatste wil Van de Groep benadrukken dat het belangrijk is om naar het advies van de verloskundige te luisteren. “Het komt wel eens voor dat vrouwen ons bellen omdat ze zich ergens zorgen om maken en dat we dan vragen of we ze even kunnen zien.

Ze vragen dan bijvoorbeeld of het een andere dag kan, omdat ze net op hun werk zitten. Ze hadden dan misschien gehoopt dat we ze meteen gerust zouden stellen aan de telefoon. Luister in dit geval naar ons advies en kom zo snel mogelijk voor een check van de verloskundige.”

Kan ik hoogzwanger naar een bruiloft in Italië? Verloskundige Marike geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme