Bedtijd struggles? Probeer deze 5 liefdevolle tips eens

Kinderen Laurien Bleeker 2 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

We krijgen allemaal te maken met bedtijd struggles bij onze kleintjes. Niet naar bed willen, moeilijk in slaap vallen of vaak wakker worden in de nacht zijn problemen die elke ouder wel eens met zijn kinderen doormaakt.

Door de volgende liefdevolle tips toe te passen, houd je het naar bed gaan positief voor zowel je kind als jezelf.

Bedtijd struggles

Daarbij helpen de tips bij het naar bed brengen van je kindje zonder problemen, maar vooral met veel liefde.

Maak de bedroutine voorspelbaar

Kinderen zijn dol op voorspelbaarheid en zullen dan ook een stuk makkelijker meewerken met het naar bed gaan als ze weten wat ze te wachten staat. Herhaling is belangrijk in deze, dus doe elke avond precies hetzelfde. Blijf kalm, ook als je kind toch niet meewerkt, en straal rust uit, want dat breng je dan ook over op je kindje.

Geen beeldscherm

Stel bijvoorbeeld de regel in dat er geen beeldscherm meer bekeken wordt na etenstijd, want van het licht valt je kind lastiger in slaap. In plaats daarvan kan je een boekje aanbieden. Vervolgens gaan jullie eventueel douchen, tandenpoetsen, plassen of een schone luier, voorlezen en dan is het tijd om te gaan slapen. Elke avond hetzelfde ritueel zorgt voor een voorspelbare bedroutine en dat maakt dat je kind minder weerstand biedt bij het slapengaan.

Laat je kind zich geliefd voelen

Dit doe je door de tijd te nemen voor je kind en dan bedoelen we de volle aandacht hebben, zonder telefoon in je handen dus. Neem je kind even bij je, raak het aan, knuffel samen nog even en klets wat over de dag. Door zo’n momentje te nemen met je kind zal het zich geliefd voelen, maar ook geborgen en veilig. En slapen gaat met zulke gevoelens een stuk makkelijker.

Toon begrip

Wil je kind niet naar bed? Toon dan begrip in plaats van dat je boos wordt. Zeg tegen je kind dat het logisch is dat hij niet naar bed wil als hij nog lekker aan het spelen is. Leef je in, laat hem weten dat je begrijpt dat het niet eerlijk voelt dat hij naar bed moet, maar stel daarna ook grenzen door te zeggen dat het nu bedtijd is. Laat je kind kiezen of hij eerst zijn pyjama aan wil trekken of eerst tanden wil poetsen om wat keuzevrijheid te behouden. Met empathie en het duidelijk stellen van grenzen voelt het naar bed gaan een stuk fijner voor je kind.

Sluit de dag liefdevol af

Klets nog even met je kindje voordat hij gaat slapen, zodat jullie de dag samen liefdevol af kunnen sluiten. En vergeet natuurlijk geen kus en een knuffel. Aanraking maakt het ‘knuffelhormoon of gelukshormoon’ oxytocine aan en dat zorgt er voor dat je kindje zich veilig voelt. Veilig genoeg om in slaap te kunnen vallen.

Waarom dit bedtijd schema vier jaar later nog steeds viral gaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme