Lieve Lies: ‘Hoe vier jij de eerste verjaardag?’

Columns Lisa en Lise 22 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

In veel opzichten lijken de levens van Lisa en Lise op elkaar. Niet alleen hun naam scheelt maar één letter, ook hun baby’s, Frits (van Lise, 10 maanden) en Solei (van Lisa, 9 maanden), schelen maar een paar weken. Bovendien zijn ze collega’s bij Famme én wonen ze op nog geen twintig kilometer van elkaar vandaan. Genoeg om over te praten dus. Daarom schrijven ze elkaar wekelijks een digitale brief, in de rubriek ‘Lieve Lies…’

Lisa van den Akker

Lisa van den Akker

Hoofdredacteur

Lieve Lies,

Het eerste levensjaar van Solei en Frits loopt op z’n eind. Dat klinkt een beetje zwaar, maar dat vind ik het ook altijd wel. Die eerste verjaardag vind ik altijd behoorlijk emotioneel. Opeens is je baby officieel geen baby meer.

De avond voor iedere kinderverjaardag kijk ik dan ook standaard foto’s en filmpjes van de eerste weken na de geboorte. Uiteraard vergezeld met zakdoekjes en chocola.

Naast dat emo-mama-gedoe, word je natuurlijk ook geacht om een verjaardagsfeestje te organiseren. Nu hou ik van organiseren én van feestjes, dus dat is geen probleem. Toch heb ik door de pandemie ervaren dat intieme feestjes (geen huis vol, geen hysterie) ook best lekker zijn.

Dus nu de coronamaatregelen zijn losgelaten rijst de vraag: wat doen we met de verjaardagen? Gaan we weer all-out met als gevolg een hysterisch overprikkeld kind en een berg cadeaus die in de kast verdwijnen? Of doen we het gewoon coronastyle? Simpel en klein.

Het feest-organisatie-talent in mij heeft al drie Pinterestborden met verschillende thema’s klaar. Het andere, ietwat vermoeide, deel van mij denkt dat het ook prima is om gewoon een taart bij de Hema te kopen en wat slingers op te hangen.

Overigens is eerst mijn oudste dochter nog jarig, die wordt negen en heeft hier geheid een mening over. Gelukkig hebben baby’s dat dan weer niet en kan ik voor Solei helemaal zelf de dienst uit maken. Inclusief thema, gastenlijst en verantwoord cadeaulijstje. Gevolg is wel dat ik ook zelf de knopen moet doorhakken.

Dus ik ben benieuwd. Weet jij al hoe je Frits’ zijn verjaardag gaat vieren?

Liefs, Lies

Lise Steegmans

Lise Steegmans

Redacteur

Hi Lies,

Oh, als ik jouw bovenstaande verhaaltje lees, word ik een beetje jaloers op jouw feest-organisatie-talent. Ik zeg: go for it. Ga voor die speciale taart, ga voor thema en breng je pins tot leven! Het leven, groot en klein, moet gevierd worden. En Solei zal het zich, met dank aan de foto’s, voor altijd herinneren. Bovendien, door de waan van de dag zou je bijna vergeten hoe bijzonder het is om een gezond kind te hebben, dus vieren die mijlpaal. (Jeetje, wie klinkt er nu als emo-mama?)

Over Frits’ verjaardag tast ik nog een beetje in het duister. Maar met mijn gescheiden ouders en een heel leger aan opa’s en oma’s ben ik gelukkig gedwongen om zijn verjaardag te spreiden over meerdere dagen. Jouw dilemma van groots of intiem heb ik niet.

Op de dag zelf, een maadag, heb ik vrij genomen. Een bizarre gebeurtenis, want vrij vragen vind ik altijd lastig en ik voel me immer schuldig tegenover mijn baas. Maar ik heb me afgevraagd hoe ik had gewild dat mijn verjaardagen vroeger gevierd zouden zijn en dit was het antwoord: pure quality time met mijn beide ouders. Dat is mijn wens geweest. Mijn partner heeft ook vrij genomen.

Hiermee wil ik aan Frits, aan mijzelf en stiekem aan Frits’ opa en oma (pap, mam, lezen jullie mee?) laten zien hoe het ook kan.

Misschien is dat wat je je voor Solei moet afvragen: wat vond jij vroeger de leukste verjaardagen?

Liefs, Lies

Lieve Lies: ‘Zeg eens eerlijk, Lies. Sport jij?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen