Op welke leeftijd mag je kleuter alleen over straat?

Nieuws Valéry de Voijs 22 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerder deze maand verscheen de Netflix-serie Old Enough waarbij Japanse peuters en kleuters gevolgd worden terwijl ze zelfstandig ‘grote mensen klusjes’ doen. De serie is een hit, en wordt goed bekeken. Toch maakt het vragen in ons los, want wanneer mag je je kleuter eigenlijk alleen naar buiten laten gaan?

Niet alleen op de redactie van Famme maakt het vragen los, ook orthopedagoog Mariëlle Beckers geeft haar mening aan EditieNL.

Zelfstandigheid van kleuters

In de serie Old Enough worden kleuters van tussen de twee en vijf jaar oud zelfstandig op pad gestuurd. Is dat te jong, of moet ‘t kunnen? Volgens orthopedagoog Mariëlle Beckers kan het juist goed zijn voor de zelfstandigheid van het kind. Al moet het natuurlijk wel veilig zijn. Je wilt je kind niet zomaar een drukke straat insturen.

“Het is goed om kinderen zelfstandig te maken. Maar je moet wel kijken naar wat het kind aankan”, vertelt Beckers tegen EditieNL. “Kinderen vinden het leuk om dingen zelf te doen. Dat is goed voor de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen. Laat je kinderen zelf een broodje smeren bijvoorbeeld.”

Het smeren van een broodje klinkt misschien eenvoudig maar je laat een kind nadenken. Een kleuter zal nadenken welk beleg er op het brood moet, zal het snijden en in een broodtrommel doen. Voor volwassenen een kleine taak waar je niet over nadenkt; voor kinderen een hele klus.

Volgens Beckers is het wel belangrijk dat de klusjes iets toevoegen aan de ontwikkeling van het kind. Het zou namelijk wel heel leuk zijn als je kleuter het wasgoed zelfstandig voor je opvouwt, maar het gaat er natuurlijk om dat je kind er zélf iets van leert.

Je kleuter alleen over straat

Je wilt goed kijken naar de motoriek van het kind, naar het gedrag en naar de context. “Niet elk kind van zes vindt het leuk om zelf op pad te gaan. Daarnaast moet je het ook niet in een drukke stad doen want kinderen kunnen pas het verkeer goed inschatten met een leeftijd van tien of elf jaar.”

Kinderen tot vier jaar kun je beter niet alleen buiten laten spelen omdat ze gevaren nog niet goed in kunnen schatten. Kinderen van vier tot zes kunnen alleen naar buiten als je als ouder denk dat het kind het aankan. Kinderen ouder dan zes jaar kunnen prima zelfstandig naar buiten en zelfstandig op pad. Wel is het belangrijk om de eerste keren even mee te lopen om te zien welke route je kind aflegt.

Wil jij je kleuter zelfstandig maken? Deze klusjes zal je kind zelf kunnen doen. 

Verveelt je kind zich? Met deze tips zet je hem zelfstandig aan het werk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme