Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Gezondheid 22 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

In bad gaan als je zwanger bent: is dat eigenlijk wel veilig?

Sauna’s, stoombaden, jacuzzi’s. Het klinkt heerlijk als je zwanger bent. Toch kunnen hoge temperaturen behoorlijk gevaarlijk zijn wanneer je in verwachting bent. Maar hoe zit dat met in bad gaan; mag dat eigenlijk wel gewoon als je zwanger bent?

Famme gaat het je vertellen.

In bad gaan als je zwanger bent

Het korte antwoord: ja, het is veilig mits (!) je de temperatuur van het water niet te heet maakt. En daar komt de ingewikkeldheid. Want hoe heet is te heet? Over het algemeen geldt: temperatuur hoger dan 39 is iets te veel van het goede.

Uit onderzoek blijkt dat hoge temperaturen gevaarlijk kunnen zijn voor je ongeboren baby. Vooral aan het begin van je zwangerschap kan het leiden tot neurale buisdefecten. Er zijn verschillende soorten neurale buisdefecten, maar je zult een open rug of open schedel waarschijnlijk het vaakst hebben gehoord. Deze varianten komen namelijk het vaakste voor.

Neurale buisdefecten

Je kunt de wervelkolom vergelijken met een ritssluiting. Bij neurale buisdefect is één zo’n tandje van de rits scheef waardoor de rist niet goed sluit. Het ruggenmerg, het zenuwstelsel en de vliezen zijn nu niet beschermd en komen bloot te liggen waardoor ze beschadigd raken.

Op verschillende plekken kan dit gebeuren. Vandaar dat er verschillende soorten neurale buisdefecten zijn.

  • Open spina bifida: bij open spina bifida zijn één of meer wervels niet goed dicht gegroeid en er zit ook geen huid overheen. Dit ziet eruit als een blaas met vocht. De kenmerken van een open rug verschillen van persoon tot persoon. Hoe dichter bij het hoofd de opening op de rug zit, hoe groter de gevolgen kunnen zijn.
  • Verborgen spina bifida: bij verborgen spina bifida zijn één of meer wervels niet goed dicht gegroeid, maar daar zit wel huid overheen. Iemand met een verborgen spina bifida hoeft geen klachten te hebben, vandaar dat het vaak pas op latere leeftijd wordt ontdekt.

Tips om in bad te gaan als je zwanger bent

Deze aandoening klinkt natuurlijk eng, maar like we said: als jij het bad niet té heet maakt kan het geen kwaad. Nog een aantal tips voor als je toch wilt badderen:

  • Test de temperatuur van het water. Dit kan met een thermometer, maar ook gewoon met je elleboog.
  • Zorg dat er iemand is die je kan helpen bij het uitstappen
  • Leg een badmat naast je bad zodat je niet uitglijdt

Herkenbaar? 11 x dingen die jij gegarandeerd (stiekem) doet in een spa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme