Vanaf deze leeftijd kun je zien of je kind links- of rechtshandig is

Groei en ontwikkeling Laurien Bleeker 13 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Met een linkshandige moeder, overgrootmoeder en twee van de drie kinderen die linkshandig zijn, dook de zelf ook linkshandige redacteur Laurien in de wereld van de linkshandigheid bij kinderen. Op welke leeftijd kun je nu zien of je kind links- of rechtshandig is?

Het is een bijzonder fenomeen, linkshandigheid. Zo vindt ook de wetenschap, die er nog steeds niet helemaal over uit is waarom slechts 10 procent van de wereldbevolking linkshandig is. Er gaan verschillende theorieën rond zoals de omgeving van opgroeien en erfelijkheid.

Uit onderzoek blijkt dat twee rechtshandige ouders 10 procent kans hebben op een kind dat linkshandig is. Twee linkshandige ouders hebben 26 procent kans op een linkshandig kind. Toch kunnen wetenschappers het erven van de dominante hand niet helemaal verklaren: zo zijn er eeneiige tweelingen met identieke genen waarvan de een links- en de ander rechtshandig is. En zelfs de positie van van de baby in de buik schijnt te maken te hebben met linkshandigheid bij kinderen.

Linkshandigheid bij kinderen

Rechtshandige mensen hebben een dominante hersenhelft, namelijk het linker gedeelte. Echter, linkshandigen hebben geen dominante rechterhersenhelft, maar beide hersenhelften zijn even dominant. Bij kinderen kun je al vroeg zien welke hand de voorkeur heeft. Vaak begint dit op te vallen vanaf een jaar of één.

Ook Famme-hoofdredacteur Laura (36) heeft een dochter die linkshandig is: “Mijn dochter (4) begon haar lepel al voordat ze één jaar was met links vast te houden. We dachten eerst dat het kwam omdat mijn vriend haar vaak eten gaf en dan links van haar zat aan tafel. Hij ging vanaf toen rechts zitten, maar ze bleef met links eten. Ze is nu overduidelijk linkshandig. Zowel mijn vriend als ik zijn rechtshandig, maar mijn vader schrijft wel met zijn linkerhand.”

Tekenen waaraan je kan zien of je kind linkshandig wordt

Het kan opeens opvallen dat je kind dingen gaat pakken met de linkerhand of op latere leeftijd kleurtjes in de linkerhand vasthoudt. Toch kan dit nog een paar jaar wisselen. Tekenen waaraan je linkshandigheid bij kinderen kunt herkennen:

  • als baby of dreumes wijzen met de linkerhand
  • naar dingen grijpen met het linkerhandje
  • tekenen, bouwen of puzzels leggen met links
  • instinctief een lepel of vorm met links hanteren

Linkshandige kinderschaar

Redacteur Laurien (39) zag zowel bij haar zoon (5) als dochter (3) al snel dat bij hen links de voorkeur had: “Beide kinderen grepen instinctief met links naar voorwerpen. Wanneer ze tekenen doen ze dit met hun linkerhand en ook knippen gaat met links. Daarom heb ik twee linkshandige kinderschaartjes voor ze gekocht. Ik doe zelf namelijk alles met links, behalve knippen, omdat er vroeger gewoonweg geen linkshandige schaar voorhanden was.”

Vanaf deze leeftijd kun je linkshandigheid bij kinderen vaststellen

Vanaf het derde jaar wordt de voorkeurshand van je kind zichtbaar, maar dit kan nog een paar keer wisselen. Pas vanaf een jaar of zes kun je linkshandigheid bij je kind vaststellen (of uitsluiten). Dan is de lateralisatiefase voorbij: de taakverdeling van de handen (de ene hand voert uit, de andere assisteert). Vanaf zes jaar is dus duidelijk welke hand dominant is. Geschat wordt dat ongeveer 90 procent van de bevolking rechtshandig is. Dubbelhandigheid kan ook, maar is zeer zeldzaam.

6 redenen waarom november kindjes speciaal zijn, volgens de wetenschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen