Luizen verwijderen? Zo doe je dat stap voor stap 

Kinderen Vera Guldemeester 24 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Het idee dat je kind luizen heeft, geeft veel ouders al de bibbers. Het is dan ook geen pretje om de luizen te verwijderen, maar toch moet het gebeuren. Ben je benieuwd hoe je dit stap voor stap kunt doen en hoe je het haar daarna onaantrekkelijk maakt voor nieuwe luizen? Dat lees je hieronder!

Luizen komen vooral bij kinderen voor. Als je kind hoofdluis heeft, dan is de kans groot dat de rest van het gezin ook heeft. Het is dus tijd om iedereen goed te inspecteren. Ook al is het even vervelend, luizen zijn verder niet gevaarlijk.

Hoe krijgt je kind luizen?

Op scholen zitten en spelen kinderen dicht bij elkaar. Dit is dus de perfecte plek voor luizen om van hoofd naar hoofd te gaan. Naast het dicht bij elkaar zitten en spelen, kunnen luizen ook via jassen, sjaals en mutsen op de kapstok overlopen.

Hoe kun je ontdekken of je kind luizen heeft?

Kinderen hebben vaak luizen zonder dat ze het weten. Ze hebben dus niet altijd jeuk. Het is als ouder goed om iedere week de haren door te kammen met een speciale luizenkam. Kijk ook achter de oren en in de nek. Hoe eerder je de luizen of eieren ontdekt, des te sneller en makkelijker je ze weg kunt halen. Ze verspreiden zich namelijk razendsnel door de haren van jouw kind(eren).

Luizen verwijderen doe je zo!

Heb je luizen ontdekt in het haar van je kind? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk de luizen verwijderen. Zo doe je dat.

 1. Haar insmeren met crèmespoeling
  Je kunt bij de apotheek een lotion tegen luizen halen, maar het haar kan daar nogal droog van worden. Je kunt het haar net zo goed natmaken en insmeren met crèmespoeling.
 2. Kammen met luizenkam
  Als de crèmespoeling goed in het haar zit, dan kun je aan de slag gaan met de luizenkam. Kam vanaf de hoofdhuid tot aan de punten, stukje voor stukje. Je zal zien dat je daarmee veel luizen en eitjes weg kunt halen.
 3. Herhaling van behandeling
  Heb je alle haren behandeld? Doe het vervolgens nog een keer. Het is een werkje, zeker als je kind lang haar heeft, maar toch is het nodig om alle luizen en eitjes weg te krijgen.
 4. Alles wassen
  Als je kind luizen heeft, dan is het goed om het bed en de knuffels te wassen. Doe je dit niet, dan bestaat de kans om snel weer luizen te krijgen. Het is dus het beste om het in één keer goed te doen.
 5. Twee weken lang elke dag kammen
  Omdat er wat eitjes in het haar achter kunnen blijven, is het goed om twee weken lang elke dag te blijven kammen. Uit die eitjes komen nieuwe luizen, dus als je het haar niet door blijft kammen kun je binnen de kortste keer weer last van veel luizen hebben. Kam het haar dus door om dit te voorkomen.

Hoe nieuwe luizen voorkomen?

Je kunt het haar van je kind onaantrekkelijk maken voor een aantal producten te gebruiken. Zo kun je een beetje tea tree olie in de nek en achter de oren van je kind druppelen. Luizen houden niet van deze geur. Ook kun je shampoo met natuurazijn mixen. Luizen zijn ook niet dol op de geur van azijn, dus slaan dan ook liever het haar van jouw kind over. Verder is het goed om geregeld het haar van je kind op luizen te checken. Op die manier ben je er snel bij en heb je het sneller onder controle.

Had ik maar nooit… ‘Mijn vriendinnenweekend afgezegd omdat ik een baby had’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme