Hoe de maan invloed heeft op kinderen: het is niet wat je denkt

Algemeen Melissa Eissens 10 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Dat een volle maan invloed heeft op onze slaap is een veel besproken thema. In de nacht van 3 december hebben we de kans om de eerste en laatste volle supermaan van dit jaar te zien. Zullen je kinderen slechter slapen deze nacht?

Het is de schuld van de maan

Als er iets is waar je als ouder niet op zit te wachten, is het omslaan van je kind zijn gedrag of humeur. In negatieve zin. Een kind met slaap te kort is nou eenmaal minder gezellig en we willen natuurlijk ook dat ze genoeg slaap krijgen.

Het is niet raar dat sommige mensen zich zorgen maken over de invloed van de maan. Vaak wanneer we zelf niet goed kunnen slapen of onze kinderen daar last van hebben krijgen we al vaak snel het cliché te horen “het was vast volle maan”. Maar moeten we de maan nu wel echt de schuld geven voor onze chagrijnige dagen?

LEES OOK: 12 x problemen die vrouwen die het altijd en eeuwig koud hebben sowieso herkennen

Slaapduur 1% korter

Een onderzoek van Eastern Ontario Research Institute heeft onderzocht of een volle maan de nachtrust van een kind verhindert en of het ervoor zorgt dat kinderen er drukker van worden. Uit de resultaten bleek dat de slaapduur één procent korter was dan met een nieuwe maan. En dat activiteitsgedrag van de kinderen werden niet geassocieerd was met de maancyclus. Dit betekent dat tijdens een volle maan, kinderen slechts vijf minuten van hun slaap verliezen.

Andere factoren

Zouden deze vijf minuten minder slaap ervoor zorgen dat je kind de volgende morgen met het verkeerde been uit bed stapt? Waarschijnlijk niet. Het is namelijk eerder de kans dat je kind minder goed slaapt door zijn favoriete Pokemon nachtlampje, of de prinsessenlichtjes die de hele nacht aan blijven staan. Maar denk ook aan het licht in de gang wat door een kier de kamer van je kind in schijnt. De kans dat een volle maan zo scherp de kamer van je kind verlicht, is vele malen kleiner.

LEES OOK: 7 redenen waarom de herfst en winter echt leuker zijn als je kinderen hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme