Makkelijke recepten voor een kieskeurige eter: de ‘altijd-goed-pastasaus’

Eten Redactie 19 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe eenvoudig en lekker de recepten ook zijn die je je kleintjes te eten geeft, bijna niemand ontkomt aan een periode waarin je makkelijke eter verandert in een kieskeurige eter. Meestal zo rond de peuterpuberteit (twee, drie jaar) en opnieuw wanneer ze een jaar of zeven zijn.

Claire van den Heuvel schreef samen met Vera van Haren meerdere kookboeken, waaronder Easy Peasy, Easy Peasy Mini en Easy Peasy Lunchbox. Claire deelt met ons, en met alle ouders van een kieskeurige eter, een pastasaus dat belooft een succes op tafel te worden.

Recept uit Easy Peasy: de pastasaus

In ons kookboek Easy Peasy gaven we al tips en recepten hoe je het tijd enigszins kunt keren om alsnog wat groenvoer, fruit of vis naar binnen te krijgen. Het verstoppen van groenten is educatief gezien misschien niet de meest verantwoorde optie, maar tijdens weer zo’n ‘Nee! ik wil niet eten’ fase, zeggen wij: DOEN! Wel zo fijn, om een keer zonder gezeur aan tafel te zitten en er toch verzekerd van te zijn dat ze de nodige vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgen.

De altijd-goed-pastasaus

Een succesnummer is onze zelfgemaakte pastasaus (trouwens ook uitermate geschikt voor mensen ouder dan vier jaar). We proppen er het liefst vijf verschillende soorten groenten in. Iedereen kan deze saus maken en wij hebben nog nooit meegemaakt dat hij er niet in ging.

Benodigdheden

(voor flink wat saus, voor ongeveer zes personen)

1 courgette
1 rode paprika
2 uitjes (en als je het lekker vindt, een teentje knoflook)
3 grote tomaten of een stuk of zes cherry tomaatjes
2 stengels bleekselderij
3 el olijfolie
handje verse basilicum
beetje zeezout en eventueel wat peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de groenten en snijd in grove stukken. Doe alles in een ovenschaal en besprenkel royaal met olijfolie en een klein beetje zout (voor de allerkleinsten laat je dit achterwege). Na zo’n 20 minuutjes in de oven is de groenten gaar. Doe alles in een maatbeker, voeg de basilicum toe en pureer tot een saus. Je kunt de saus zo grof of fijn maken als je zelf wilt.

Gebruik de saus als basis en voeg eventueel nog wat biologisch rundergehakt, kipfilet of witvis toe. Serveren met speltpasta en moet jij eens kijken: enof het erin gaat! Claire voegt er vaak ook nog wat spinazie aan toe maar daar wordt je saus wel een stuk groener van. De honderd procent eetgarantie neemt daarmee wel vaak met zo’n vijftig procent af…

Meer recepten suggesties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme