Heb je je lover gekwetst? Dit is de juiste manier om sorry te zeggen

Relatie Chiara Izelaar 1 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Liefde gaat niet altijd over rozen. Zo loopt ieder koppel weleens tegen een conflict aan. Hoewel het niet jullie favoriete bezigheid is, helpen deze hobbels op de weg jullie elkaar beter de begrijpen en dichter bij elkaar te brengen. Heb je je partner gekwetst? De mogelijkheid om deze situatie te verwerken ligt ‘m in in eerste instantie in een oprechte verontschuldiging. Maar hoe zeg je eigenlijk op de juiste manier sorry tegen je partner? Nou, zo!

1. Leef je in

Als je je lover hebt gekwetst is het niet gek dat je het liefst meteen je excuses aanbiedt. Door meteen sorry te zeggen en hem plat te knuffelen bereik je echter niet veel. Want wat spijt je precies? Het is belangrijk om eerst te weten wat hem precies heeft geraakt. Hoe heeft hij de situatie ervaren, hoe voelt hij zich en wat vindt hij ervan? Op deze manier voelt hij zich gehoord, omdat je laat zien dat je moeite doet om hem te begrijpen. Probeer jezelf dan ook niet te verdedigen, maar geef hem het woord. Zo is de kans groter dat je de situatie door zijn ogen ziet.

Begrijp je je partner niet? Stel dan vragen. Wat had jij volgens hem in de toekomst wel of niet moeten doen, om zijn boosheid te voorkomen? Communiceer hierover om hem goed te begrijpen. Uiteindelijk wil je dichter naar hem toegroeien en leren van deze situatie.

2. Neem verantwoordelijkheid

Zodra je je partner begrijpt en begrip hebt getoond kunnen jullie samen uitzoeken wat het misverstand, de onenigheid of belediging heeft veroorzaakt. Je partner is misschien wel boos op je, maar dit hoeft niet perse te betekenen dat je iets verkeerd hebt gedaan. Het is wel belangrijk om te overwegen of je fouten hebt gemaakt of kwetsende dingen hebt gezegd. Je hoeft de schuld niet voor de volle 100% op je te nemen, maar wees wel verantwoordelijk voor de dingen die je beter had kunnen doen.

Je kunt de gebeurtenis vanuit jouw perspectief uitleggen. Probeer jezelf niet te verdedigen, maar leg uit waarom je bepaalde dingen deed. Maak duidelijk dat je het beste voor hebt met je partner en het niet de bedoeling was om hem te kwetsen.

3. Zeg sorry

Je begrijpt je partners perspectief en je weet jouw rol binnen het probleem. Pas nu is het tijd om sorry te zeggen. Laat je lief weten hoe je je voelt, dat het je spijt en wat je in de toekomst zult doen om te voorkomen dat je hem opnieuw kwetst. Als je meent wat je zegt is je verontschuldiging hoe dan ook effectief. Het is echter niet nuttig om te zeggen; “Het spijt me dat je je zo voelt.” Dit is slechts een blij van empathie, maar geen echte verontschuldiging.

Maar wat nu als je geen spijt hebt? Een onoprechte verontschuldiging is ook geen optie. Als je echt gelooft dat je geen fout(en) hebt gemaakt kun je je slechts inleven in je partner. Je kunt je perspectief nogmaals uitleggen, maar sta wel open voor de worsteling van je partner. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie elkaars gevoelens proberen te begrijpen, accepteren en respecteren!

Oh enne… Sluit jullie gesprek altijd af met een verzoeningsknuffel natuurlijk!

Lees meer over relaties:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen