Vaker naar het toilet voor een ‘number two’ tijdens je menstruatie? Dat blijkt heel logisch!

Gezondheid Rachelle Abbas 15 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Moet jij ook zo vaak naar de wc voor een number two als je ongesteld bent? Niet een onderwerp die je tijdens een verjaardag even uitgebreid gaat bespreken, maar grote kans dat ook jij vaker voor number two naar de wc gaat als je maandelijks feestje aan te gang is. Hoe komt dat eigenlijk? Wij hebben het antwoord! En de verklaring is eigenlijk heel logisch.

Veel poepen tijdens menstruatie

Het komt door prostaglandinen en progesteron. Je baarmoeder trekt samen tijdens de menstruatie door prostaglandinen. Het zijn prostaglandinen die je baarmoeder het signaal geven om samen te trekken zodat je lichaam het baarmoederslijmvlies kan afstoten. Maar soms kunnen deze chemicaliën ook effect hebben op spijsverteringskanalen, met als resultaat dat je wat meer scheetjes moet laten en vaker naar het toilet moet dan wanneer je niet ongesteld bent.

Welke ‘P’ veroorzaakt wat?

Maar prostaglandinen is niet de enige ‘P’ die de dader is. Progesteron is een natuurlijk hormoon dat wordt geproduceerd door je eierstokken. Het progesteron gehalte stijgt tijdens de cyclus en piekt vlak voor de menstruatie, daarna stort het drastisch naar beneden. Een bijwerking van dit hormoon is constipatie.

Zie hier de volledige video-uitleg

Anna Rothschild van Gross Science geeft een uitgebreider antwoord op deze prangende vraag in de video hieronder (op 02:00). Daarnaast legt ze ook uit wat er precies naar buiten komt tijdens je menstruatie én vertelt ze of mensen de enigen zijn die menstrueren. Bekijk het filmpje hieronder:

Meer lezen over menstruatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme