Steeds meer kinderen in kinderopvang in Nederland

Kinderen Lise Steegmans 11 jul 2022
Leestijd: 1 minuut

In 2021 is voor ruim een miljoen kinderen kinderopvangtoeslag uitgekeerd. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van cijfers van de Belastingdienst.

Het aantal kinderen met kinderopvangtoeslag stijgt sinds 2015, maar de laatste jaren vlakt de groei af. Toch is er sprake van een record, nog niet eerder werd er voor zoveel kinderen kinderopvangtoeslag uitgekeerd.

Steeds meer kinderen in kinderopvang

In 2021 waren er 34 procent meer kinderen voor wie kinderopvangtoeslag is ontvangen vergeleken met het begin van de stijging in 2014. Ten opzichte van 202 zijn er vorig jaar bijna 11.000 kinderen in de kinderopvang bijgekomen.

De buitenschoolse opvang ving in 2021 bijna 536.000 kinderen op, de dagopvang 541.000 kinderen.

Kinderopvangtoeslag in Nederland

Ouders die voldoen aan de voorwaarden en gebruik maken van de formele kinderopvang, kunnen een deel van de kosten via de kinderopvangtoeslag vergoed krijgen. Het gaat hierbij om de formele opvang in een kindercentrum of door een geregistreerde gastouder. Het uitgangspunt van de kinderopvangtoeslag is dat de overheid, de werkgevers en de ouders elk een derde deel van de opvangkosten zouden betalen.

Dalende groei

In de periode 2015 tot 2018 was de groei in de dagopvang voornamelijk het gevolg van de omvorming van peuterspeelzalen tot kinderopvanglocaties. In deze periode steeg het aantal nul tot vierjarigen in de dagopvang met ruim 100 duizend. Vanaf 2019 vlakte de groei van het aantal kinderen in de dagopvang af. Toch wordt er vanaf 2025 een stijgende groei verwacht, omdat de kinderopvang dan bijna volledig gratis is.

Personeelstekort

Juist vanwege die verwachte groei vreest Brancheorganisatie Kinderopvang voor een nog groter personeelstekort. Momenteel kampen veel opvangcentra met personeelstekorten waardoor ze dagen en groepen moeten sluiten. De tekorten zijn zelfs zo extreem dat drie kinderopvangorganisaties lopende contracten met ouders hebben moeten verbreken.

‘De kinderopvang houdt zich niet aan mijn schema’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme