Millennialmoeders verbergen uit onzekerheid hun stress voor het gezin

Ouderschap Lise Steegmans 31 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Driekwart van alle millennialmoeders deelt haar ware stressgevoelens niet met het gezin of directe familie. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek dat is uitgevoerd onder 2.028 moeders.

Met andere woorden: 73 procent van de ondervraagde moeders geeft toe dat ze het gevoel heeft dat ze continu vrolijk moet overkomen ten behoeve van het gezin.

Millennialmoeders verbergen stress

Dat moeders gebukt kunnen gaan onder het moederschap is inmiddels bekend. Maar wie had gedacht dat één op de drie moeders zich minstens vijf dagen per week gestrest of overweldigd voelt? Enkele van de grootste zorgen waar moeders momenteel mee bezig zijn, zijn financiën (40 procent) en hun geestelijke gezondheid (37 procent).

Mislukkeling

Uit het onderzoek blijkt ook dat zeven op de tien moeders vaak hun gevoelens in bedwang houden. Ze stellen hun partner of familie niet op de hoogte, omdat ze denken dat ze niet de steun zullen krijgen die ze nodig hebben (54 procent) of omdat ze bang zijn om zich een mislukkeling te voelen (46 procent). Het resultaat: een hoop opgekropte gevoelens. Daar komt bij dat vier van de vijf moeders het liefst alles zelf doen, omdat ze dan zeker weten dat alles goed gaat. Loslaten is dus, ehm, een dingetje.

Ondanks deze bereidheid om te multitasken, zouden negen op de tien moeders zichzelf graag klonen (88 procent), omdat ze zich opgebrand en uitgeput voelen (76 procent). De gemiddelde respondent zegt dat ze vier klonen nodig heeft voor het uitvoeren van alle taken. Die klonen worden als volgt ingezet:

  • een huishoudster om het huis netjes te houden (56 procent);
  • een babysitter om een oogje op de kinderen te houden (38 procent);
  • een persoonlijke assistent om hun leven op orde te krijgen (32 procent)
  • een huiswerkbegeleider (31 procent)
  • een klusjesvrouw om dingen in en rondom het huis te repareren (30 procent);
  • een chauffeur voor alle ritjes van het gezin (28 procent).

Superhelden

“Moeders zijn een van hardwerkendste mensen die we kennen. Ze nemen zo veel verantwoordelijkheid op zich dat het soms overweldigend kan zijn. Dus nee, het is geen verrassing dat moeders zich soms overweldigd voelen”, legt Shakira Campos, directeur van MDLIVE en opdrachtgever van het onderzoek, uit. “Hoewel we moeders graag als superhelden zien, eist hun rol een tol. Veel moeders worstelen met hun geestelijke gezondheid. Millennialmoeders mogen niet het gevoel hebben dat ze alleen zijn in hun geestelijke gezondheidsreis of dat ze in stilte moeten lijden. Het is belangrijk om er voor hen te zijn zoals zij er voor het gezin zijn.”

Niemand om naar toe te gaan?

Voor 57 procent van de moeders voelt om hulp vragen als falen. Tweederde voelt zich zelfs een last als ze contact opnemen met familie om over stress te praten. En drie op de vijf respondenten hebben het gevoel bij niemand terecht te kunnen als ze gestrest zijn. Het “goede nieuws” is dat een vergelijkbaar percentage ooit in het verleden of heden een beroep heeft gedaan op de geestelijke gezondheidszorg (63 procent).

De ondervraagde millennialmoeders geven toe hard voor zichzelf te zijn, en 74 procent is het ermee eens dat ze beter wat tijd kunnen nemen om te ontspannen en te ontstressen – hoewel twee op de drie de neiging hebben zich schuldig te voelen wanneer ze dat doen.

Hoeveel vragen googelen kersverse moeders per dag? Dat antwoord lees je hier.

Deze fase van kinderen ervaren moeders als het meest stressvol

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme