Zo wordt Moederdag overal op de wereld gevierd: ‘In India vieren ze het tien dagen lang’

Ouderschap Valéry de Voijs 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is weer bijna Moederdag, en dat betekent dat wij extra in het zonnetje worden gezet. Waarschijnlijk met het traditionele ontbijt op bed en de zelf in elkaar geknutselde koffiemok met handgeschreven kaart. Dat ontbijtje skippen ze in andere landen; daar houden ze er namelijk hele andere tradities op na.
 
Moederdag, zoals wij deze kennen, komt uit de Verenigde Staten. Een Amerikaanse lerares besloot in 1914 haar overleden moeder te eren. Deze dag is zo speciaal geworden, dat het in een aantal landen (waaronder Nederland) werd uitgeroepen tot officiële Moederdag.
 

Moederdag

Niet in alle landen worden moeders op dezelfde datum vereerd. Onze zuiderburen eren moeders bijvoorbeeld in augustus, en ook in Costa Rica wordt Moederdag in de zomer gevierd. En laat ieder land dat zo op geheel eigen wijze doen.
 

India

In India wordt Moederdag in oktober gevierd. Tijdens het festival Durga Puja staan moeders maar liefst tien dagen (!) in het zonnetje. Het wordt als een religieus feest beschouwd, waarbij families samenkomen. Kinderen spenderen weken met het voorbereiden van het feest. Ze kopen allerlei cadeautjes en trekken hun mooiste kleren aan wanneer ze op bezoek gaan.
 

Japan

In Japan wordt er op Moederdag stil gestaan bij alle moeders die hun zoon zijn verloren tijdens de tweede wereldoorlog. Tijdens deze feestdag in maart, geeft men een rode bloem aan moeders waarvan hun zoon wél nog leeft en een witte bloem aan moeders waarvan hun zoon is omgekomen. Overal in Japan worden bosjes bloemen voor de deuren van deze moeders gelegd.
 

Ethiopië

Dit Afrikaanse land pakt het iets feestelijker aan. In Ethiopië wordt er namelijk een groot feestmaal voorbereid. De zonen brengen traditiegetrouw vlees mee naar het feest, terwijl de dochters zorgen voor groenten en kaas. Samen bereiden zij een maaltijd voor het hele gezin en in de avond wordt er volop gezongen.
 

Frankrijk

De Franse overheid zet moeders op een wel heel bijzondere manier in het zonnetje. Iedere Moederdag krijgen moeders van grote gezinnen namelijk een medaille. Deze Médaille de la Famille krijgen zij als een bedankje voor het krijgen van veel kinderen. De traditie stamt uit de tijd na de Eerste Wereldoorlog wanneer de overheid moeders bedankten voor het uitbreiden van de Franse bevolking.
 

Moederdag in Amerika

De Verenigde Staten pakken het wat nuchterder aan. Ook daar wordt Moederdag namelijk gevierd met een bosje bloemen en een ontbijtje op bed. Daar sluiten wij ons maar al te graag bij aan. Want hoe leuk zo’n medaille ook kan zijn, en hoe graag wij best tien dagen lang in het zonnetje willen staan, houden wij het toch graag bij ons ontbijtje op bed. Wij kunnen die knutselwerkjes en aangebrande croissantjes namelijk wel waarderen aankomende zondag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme