Deze 5 moeders houden het bij één kind: ‘Het geeft me de vrijheid en flexibiliteit’

Ouderschap Laura Saija 15 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Vroeger waren gezinnen van zes of acht kids heel normaal. Tegenwoordig zijn gezinnen met twee of meer kinderen nog steeds de ‘norm’. Er heerst nog altijd een soort stigma om ouders die ervoor kiezen om één kind te krijgen. Maar waarom eigenlijk?

Deze vijf moeders hebben hun eigen redenen en overwegingen gehad bij het nemen van deze beslissing om het bij één kind te houden.

Eén kind

Van het streven naar carrièredoelen tot het waarborgen van een duurzame toekomst: deze moeders hebben zorgvuldig nagedacht over wat het beste is voor zichzelf, hun gezinnen en de wereld om zich heen.

Alle aandacht

Jaimy (28): “Ik heb ervoor gekozen om één kind te hebben, omdat ik graag al mijn aandacht, tijd en energie aan hem wil geven. Ik geloof dat ik als ouder de best mogelijke opvoeding kan geven als ik me volledig kan richten op zijn behoeften. Zelf groeide ik op als enig kind en had een geweldige band met mijn ouders. Ik wil diezelfde diepe relatie en hechte band met mijn baby hebben. Voor mij gaat het niet om het aantal, maar om de kwaliteit van de relatie die we kunnen opbouwen.”

Carrière

Joanne (34): “Ik heb besloten om het bij één kind te houden, omdat ik mijn carrière en persoonlijke doelen wil nastreven. Met één kind kan ik mijn energie verdelen tussen mijn kind en mijn eigen ambities. Het geeft me de vrijheid en flexibiliteit om zowel een ouder als een individu te zijn.”

Financiële overweging

Mieke (36): “Voor mij was het vooral een financiële overweging. Door één kind te hebben, kunnen we ons financieel beter concentreren op zijn toekomst, zoals onderwijs, reizen en andere ervaringen die we graag met hem willen delen. We willen hem alle kansen geven en dat zit er met meerdere kinderen niet in.”

Overbevolking

Michelle (32): “Ik heb gekozen voor één kind, omdat ik me bewust ben van de impact van overbevolking op het milieu. In het eerste jaar na de geboorte van mijn zoon merkte ik al hoeveel ik verbruikte. Hij had constant nieuwe kleding nodig, nieuwe apparaten en verbruikte kilo’s luiers. Ik wil mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden en duurzaamheid bevorderen. Door te kiezen voor één kind, denk ik dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan het behoud van onze planeet.”

Compleet

Valerie (35): “Voor mij was het een persoonlijke keuze. Ik wilde in eerste instantie geen kinderen, maar na veel gesprekken met mijn man hebben we toch besloten om voor één kind te gaan. Ik voel me compleet en gelukkig met mijn gezin van drie. Vaak vragen mensen mij of ik het niet zielig vind dat mijn dochter alleen is. Zelf kom ik uit een groot gezin en merk ik dat op latere leeftijd het contact toch verwatert, dus daarvoor zou ik zeker geen tweede willen.”

Deze 5 moeders kregen niet op tijd een plek bij de kinderopvang

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme