10 dingen die we moeten normaliseren over het moederschap

Ouderschap Wilma Groothuis 25 apr 2023
Leestijd: 5 minuten

Het moederschap is ontzettend mooi, maar oh, wat is het soms ook zwaar. Hoewel we dat liever niet willen toegeven, komt er gelukkig steeds meer openheid over het uitdagende vak dat we het moederschap noemen. Want uitdagend is het zeker.

Elke moeder doet iedere dag opnieuw weer haar stinkende best om haar kind(eren) gelukkig te maken. En daar heb je dan ook alles voor over, of niet?

Worstelingen in het moederschap

Hoe leuk, grappig, dankbaar en mooi het moederschap ook is, soms is het gewoon even niet zo leuk. Elke moeder worstelt weleens ergens mee, denk aan een het huis dat een rommel is, kinderen die niet altijd even goed mee willen werken en het weinig tijd voor jezelf hebben. Maar klagen? Dat doen ze niet hoor.

Een perfect huis, perfecte kinderen, een perfecte baan, een perfect leven: we willen het allemaal. Helaas lukt dit lang niet altijd en is het leven soms verre van perfect. En dat is niet erg, ik denk dat je als moeder je daar al snel bij neerlegt. Toch is het fijn om te weten dat je niet de enige bent die af en toe worstelt met het ouderschap. Want geloof ons, dat doet elke moeder.

10 dingen die we moeten normaliseren over het moederschap

Daarom vertellen wij tien dingen die elke moeder overkomt of denkt, maar je misschien niet snel vertelt.

1. Het is oké om niet van elk moment te genieten

Wanneer je moeder bent, hoor je misschien vaak genoeg dat je geluk hebt om kinderen te hebben. Je krijgt daardoor het gevoel dat je altijd gelukkig moet zijn en niet mag klagen, maar het is juist normaal om niet van elk moment te genieten. Hoeveel je ook van je kind(eren) houdt, laten we dat vooropstellen, maar het is gewoon niet elke dag rozengeur en maneschijn.

2. Het is oké om moe te zijn

Vanaf het begin heb je waarschijnlijk gehoord dat het normaal is om altijd moe te zijn als je kinderen hebt. Hoewel dat absoluut waar is, betekent dat niet dat je dat soms vervelend mag vinden. Het is niet erg om soms even te beseffen hoe moe je eigenlijk bent. Je hoeft het niet altijd te verbergen, laat het even zo zijn, dan voel je je daarna waarschijnlijk juist weer fitter.

3. Het is oké dat je niet alle ballen hoog kunt houden

Moeders kunnen heel veel aan, maar zelfs voor hen is het soms gewoonweg te veel. Als je in je gezin, op je werk, in je relatie, in je vriendschappen, bij je familie en in je sociale leven alle ballen hoog moet houden, komt er een moment dat het even niet meer gaat. Dat voelt voor veel vrouwen als falen, maar geloof ons, dat is het absoluut niet. Je doet wat je kan, zo simpel is het.

4. Het is oké om tijd voor jezelf te nemen

Iedereen heeft weleens tijd voor zichzelf nodig, maar als een moeder dit gevoel heeft, wordt het al snel afgedaan als egoïstisch. Dat is natuurlijk absoluut niet het geval, het is juist belangrijk dat een moeder even wat me-time heeft. Op die manier doet ze even wat voor zichzelf, wat ze leuk vindt of waar ze ontspanning in vindt, waardoor ze daarna meer energie heeft. Een win-win situatie, lijkt mij.

5. Het is oké om een rommelig huis te hebben

Als je kinderen hebt, wordt je huis rommeliger, dat is gewoon zo. Toch zijn er nog steeds veel moeders die gestrest raken over rotzooi in huis, al helemaal als ze visite krijgen. Gelukkig is een huis bedoeld om in te wonen en is het geen museum. Het is dus niks om je schuldig over te voelen, geen enkel huis waar kinderen wonen is altijd helemaal schoon.

6. Het is oké als je iets op een andere manier doet

Elke moeder is anders en elk kind is anders. Er is geen handleiding voor het opvoeden van een kind of het moederschap. Het is dan ook logisch dat jij sommige dingen anders aanpakt dan een andere moeder. Het is niet nodig om daarom te twijfelen over je aanpak. En de ongevraagde meningen en adviezen van andere moeders helpen dan natuurlijk ook niet mee.

7. Het is oké om een slechte dag te hebben

Moeders zijn ook maar mensen, ook zij hebben hun goede en slechte dagen. Een moeder maakt nou eenmaal fouten, dat is niet erg, daar leert ze weer van. Ook zijn er genoeg dagen en momenten die niet helemaal gaan zoals gepland, ook dat is niks om je voor te schamen. Het is nergens voor nodig om hier een schuldgevoel over te krijgen, de volgende keer gaat het vast weer beter.

8. Het is oké om iets door je partner te laten doen

Hoewel een kind een vader en een moeder heeft, is het nog vaak het geval dat de moeder meer van de opvoeding op haar rekening neemt dan de vader. Dat is niet erg, zolang jullie je daar allebei goed bij voelen, maar als het even te veel wordt moet je ook iets uit handen kunnen geven. Je partner is evengoed geschikt voor jouw taken en kan je gewoon helpen als het nodig is.

9. Het is oké om grenzen te stellen

Een moeder kent haar eigen kind het beste, zij weet wat wel en wat niet goed voor hem of haar is. Het kan dan ook gebeuren dat je voor je kind grenzen moet stellen, wat anderen misschien niet altijd begrijpen. Ook hier krijgen moeders snel een schuldgevoel, naar hun kind of naar degene waartoe ze de grens stelt. Dit doe je alleen maar uit liefde, dus laat dat schuldgevoel los.

10. Het is oké om te zijn wie je bent

Wanneer je moeder wordt, verander je als persoon. Als jij op een gegeven moment comfortabel bent met hoe je eruit ziet, is dat alleen maar een groot pluspunt. Omarm jezelf zoals je bent en wees precies de persoon die je wilt zijn. Daar hebben je kinderen een voorbeeld aan en je brengt je eigen geluk over op je kinderen. En een gelukkig kind, is een gelukkige moeder, toch?

21 hilarisch herkenbare quotes over het moederschap die je aan het lachen maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme