Zo helpt speelgoed bij de ontwikkeling van jouw kind 

Opvoeden Sanne Verweij 25 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Zelfs als er geen speelgoed in de buurt is, kan jouw kind nog van een takje een stokfiguurtje maken. En als hij zijn autootje kwijt is, kan hij het hele huis bij elkaar schreeuwen. Hoe zit dat toch met kinderen en speelgoed? Op deze manieren helpt speelgoed bij de ontwikkeling van jouw kind.

Speelgoed is een goede manier voor kinderen om zich te ontwikkelen. Ze houden zichzelf bezig door te spelen en leren zo ook de wereld om hun heen kennen. Vaak zit er ook een achterliggende boodschap achter, zo helpt het verzorgen van een pop met empathie.

Zo helpt speelgoed met de ontwikkeling

1. Creativiteit

Speelgoed waar je kind op verschillende manieren mee kan spelen, helpt zijn brein zich te verbreden en te denken in verhalen. Doordat er niet geen standaard speelwijze aan vast zit, gaat je kind zelf bedenken wat hij ermee kan en daar zijn vaak eindeloze mogelijkheden voor. Daarom helpt, open-ended speelgoed (zoals dit heet), met de creativiteit en fantasie van kinderen.

Speelgoed zoals blokken, Barbies, knuffels, ballen, auto’s of nep eten helpen om je kinds fantasie omhoog te halen. Ze zullen zelf scenario’s gaan bedenken waarin de beren terechtkomen of waarom twee Barbies samen afspreken. Daarnaast kunnen voorwerpen die eigenlijk geen speelgoed zijn, hier ook voor dienen, zoals stenen of takjes.

2. De eerste les

Kinderen willen alles weten en zuigen de informatie als sponzen op. Speelgoed geeft ze een eerste lesje in technologie, techniek, kunst, wiskunde en wetenschap. Als een kind speelt met een blokkentoren en deze omvalt, leert hij bijvoorbeeld over zwaartekracht. Kinderen leren veel van spelen omdat het de zintuigen prikkelt. Zo willen ze meer over de wereld ontdekken.

3. Fijne motoriek

Als een kind iets vastgrijpt en leert hoe hij het kan gebruiken, is hij zijn motorieke vaardigheden aan het verbreden. Kinderen oefenen hun hand-oog coördinatie en dat zorgt ervoor dat ze bezig zijn met de lichamelijke ontwikkeling. Belangrijk is daarom speelgoed waarbij kinderen moeten duwen, trekken, knijpen, draaien of knijpen.

Poppen en auto’s zijn al snel de favoriet van je kind. Waarom? Ze passen in zijn handen, waardoor hij ze makkelijk kan grijpen en vasthouden. Kleiner speelgoed of dingen met veel details laten ze oefenen met de fijne motoriek.

4. Emotioneel

Speelgoed helpt je kind om met gevoelens om te gaan. Sommige kinderen kunnen er dan ook erg gehecht raken. Niet gek, als ze er veel positieve herinneringen aan hebben. Over het algemeen is dit een gezonde en positieve hechting. Kinderen associëren hun speelgoed met liefde, aandacht en geluk. Anderen die ook met het speelgoed spelen, krijgen ook een plekje in het hart van je kind. Daarnaast kan speelgoed je kind een gevoel van veiligheid geven als hij met iets zit of iets minder leuks heeft meegemaakt.

Het belang van speelgoed

Kinderen die uren met hun speelgoed bezig kunnen zijn, kijken vaak terug op een gezonde en gelukkige jeugd. Uiteindelijk helpen speeltjes dus je kind makkelijker over te brengen naar volwassenheid, doordat ze als kind alles volledig hebben kunnen ervaren en leren. Of je nu al wist dat speelgoed zoveel invloed op je kind had of niet, het is dus ook slim om te kijken naar het speelgoed waar jouw kind vaak mee speelt. Ga maar eens na: welk speelgoed is het en kan hij er wat van leren?

Barbies of bordspellen? Dit zegt speelgoed over de persoonlijkheid van jouw kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme