Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Kinderen 25 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

11 x momenten waarop je als ouder een schouderklopje verdient

Eerlijk is eerlijk: Famme doet er soms ook aan mee. Negatieve artikelen over het ouderschap en foto’s van ontplofte woonkamers met daarbij de tekst als ‘zo ziet het er toch bij jullie thuis ook uit?’ (en dat iedereen dan heel hard ‘ja’ brult). En ja, ouder zijn is soms zwaar, maar juist daarom moet je de goede momenten vieren.

Daarom vonden we het tijd voor een radicale zet: in plaats van een bescheiden veer, gaan we dit keer een paar voltallige pauwen in ons (en jouw) achterste duwen.

Momenten waarop je als ouder een schouderklop verdient

Want dit, lieve ouders, zijn bij uitstek momenten waarop je jezelf een schouderklop zou mogen (moeten) geven. Liefst een hele stevige.

Elke keer dat je je bed uitkomt

Waar ‘ochtend’ staat zou met gemak ook ‘nacht’ kunnen staan, en eigenlijk maakt het tijdstip niet uit, ook al is het eigenlijk altijd ‘te vroeg’. Je doet het namelijk elke keer weer, aanvankelijk een tikkie geïrriteerd (en echt, dat mag en is normaal), maar even later is die irritatie als sneeuw voor de zon gesmolten, en ben je weer je liefdevolle zelf. We hoeven geen scores bij te houden, maar ik durf zomaar te gokken dat in de meeste huishoudens de vrouw vaker als eerste naast het bed staat dan de man. Maar dat is slechts een vermoeden.

Als ze allemaal gedoucht en aangekleed zijn

Of het nou een half of anderhalf uur duurt, onderschat niet wat voor een Olympische prestatie het is. Bonuspunten als je zelf ook aangekleed bent.

Als je kind huilt en daar vervolgens mee stopt doordat jij ‘m troost

Is er iets mooiers dan de wetenschap dat jij in staat bent de pijn of het verdriet van je kind weg te nemen? En daarnaast ook het ultieme compliment dat je kind je kan geven, want dat is niet zomaar iets, iemands pijn weg kunnen nemen.

Als je je kind ergens ophaalt en ze komt blij naar je toe rennen

Een teken dat je het goed doet als mama, want ze is klaarblijkelijk bovengemiddeld enthousiast om je weer te zien.

Elke keer dat iemand je een compliment geeft over je kind

In tegenstelling tot onszelf een schouderklopje geven, doen we dan gek genoeg vaak juist het tegenovergestelde. ‘Nou, je moet ‘r zien als ze haar zin niet krijgt, dan is ze lang niet zo lief’… of woorden van dergelijke strekking. Niet doen! Volgende keer zeg je: ‘Dank je wel, wat lief dat je dat zegt, ja, ze is ook echt een schatje’. En daarna dus dat schouderklopje, want dat is (groten)deels ook jouw verdienste.

Als ze je eten lekker vinden (lees: opeten)

Vooral als het geen vissticks, knakworsten, pizza of patat is.

Het moment dat ze zindelijk zijn

De weg ernaartoe kan voor sommige kinderen (en ouders) namelijk net zo uitdagend zijn als proberen Usain Bolt te verslaan op de 100 meter.

Het moment dat je je kind iets ziet delen met een ander kind

Hallelujah, ze kan het dus wél! Trots!

Wanneer je buiten werk om in staat bent een (goed) gesprek te voeren

Met iemand anders dan je kind, in een andere toonhoogte dan wanneer je met je kind praat en vooral: als beide gesprekspartners het na afloop als een nuttige, waardevolle conversatie hebben ervaren.

Als je kind zich niet lekker voelt of grieperig is, en ze door jouw aandacht, sinaasappelen en paracetamol opknapt

Liefde en aandacht zijn uiteindelijk vaak het beste medicijn. Je hebt misschien geen studie geneeskunde achter je naam staan, maar deze skills beheer je als de beste.

Als ze gewoonweg gelukkig zijn

Je kijkt in de kamer naar je baby die tevreden in haar wieg ligt te kirren, je peuter die dolgelukkig is omdat Dora op tv is of je kleuter die heel blij is omdat ‘ie net gehoord heeft dat jullie vanavond pizza eten. Of gewoon, als er even helemaal niks gebeurt en je je realiseert dat je kinderen domweg gelukkig zijn.

7x waarom het fijn is om iedere dag iemand een compliment te geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme