Wat motiveert jou op je werk? Test het hier!

Lifestyle Valéry de Voijs 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kun jij je jouw eerste werkdag nog herinneren? Kun je je nog voor de geest halen hoe enthousiast jij dat kantoor binnen liep? Ben jij vandaag net zo gemotiveerd achter je werkplek gedoken, of is de excitement er onderhand wel een beetje vanaf? Zo kom je erachter wat jou inspireerde, en vind je de motivatie weer terug.

Of je nu in de horeca werkt, een kantoorbaan hebt, of in de zorg werkzaam bent: uit onderzoek blijkt dat er een aantal universele redenen zijn die ons iedere dag weer motiveren.

Motivatie op werk

Onderzoek richtte zich niet alleen op werknemers, maar ook op werkgevers van grote bedrijven en eenmanszaken. Wat bleek? Deze vijf motivaties kwamen steeds weer terug:

1. Prestatie

Ben jij gek op winnen? Werk jij doelgericht? Wil jij iedere dag beter presteren dan die dag ervoor? Dan is jouw motivatie vrij duidelijk. Je zult gek zijn op het behalen van targets. Vinkt het liefst voor de lunch nog je halve to-do lijst af. Pusht jezelf om nét dat beetje extra te geven. Wanneer het ene doel nog niet behaald is heb jij al een nieuw project voor ogen. Je wordt graag uitgedaagd en stelt hoge doelen. Als jij maar kan presteren zul jij gemotiveerd blijven.

2. Macht

Het woord ‘macht’ heeft nogal een vervelende lading. Alsof je je ego wilt strelen met een bepaalde titel op je business kaartje. Toch hoeft het helemaal geen negatieve betekenis te zijn. Als jij gemotiveerd wordt door macht wil jij graag erkenning voor het werk dat jij doet. Wat zou jij kiezen? Een hoger salaris maar een lagere functie? Of een lager salaris en een hogere functie? Als jij meer geeft om die hogere titel zul jij getrokken worden door macht.

3. Sociaal

Het liefst werk jij de hele dag met mensen. Of je je nu omringt met hechte collega’s waar jij intensief contact mee hebt, of nieuwe klanten te woord staat: jij bloeit op van andere mensen. Jij snapt dan ook niet dat mensen hele dagen alleen kunnen doorbrengen. Dat zou jij nooit trekken. Jij voelt passie en motivatie als je lekker onder de mensen bent.

4. Veiligheid

Word jij gemotiveerd door veiligheid? Dan wil jij graag weten waar je aan toe bent. Waarschijnlijk zul jij gemotiveerd worden als je dat vaste contract kunt binnenslepen. Jij wilt het liefst structuur. Vaste werktijden. Geen gekke verrassingen. Een vaste werkplek. Routine. Jij wilt weten waar je aan toen bent. Dan presteer jij het beste.

5. Avontuur

Ze hoeven voor jou niet aan te komen met een vast contract. Jij wordt gemotiveerd door avontuur. Jij neemt het liefst risico’s, houdt van wat spanning en sensatie op z’n tijd en vindt het niet erg om te falen. Jij houdt van verandering en hebt een hekel aan routine. Zolang jij je niet verveelt, voel jij je gemotiveerd.

Herken jij jezelf niet helemaal? Doe dan hier de test en kom erachter wat jou het meest motiveert!

Ervaar jij stress op je werk? 3x tips van advocaat en auteur Mel Robbins

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Forbes

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme