Waarom een carrièreswitch op latere leeftijd een heel goed idee is

Persoonlijk Redactie 19 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Op een gegeven moment ben je de dertig, wellicht zelfs veertig gepasseerd en kabbelt je leven lekker verder. Al dan niet met partner, kinderen en honden. Alleen die baan, maakt die je nou écht gelukkig? Nee, eigenlijk niet. Maar ja, je bent nu zo ‘oud’, is het niet te laat voor een carrièreswitch?

Nee, dat is het niet! Elke dag besluiten vrouwen van een ‘respectabele’ leeftijd dat het alsnog tijd is om iets anders te doen. Waaronder Jantien (38), die na meer dan vijftien jaar als office manager bij een advocatenkantoor, besloot zich te laten omscholen tot loopbaancoach. Een dappere keuze, maar ook logistiek een interessante uitdaging – aangezien Jantiens man als vrachtwagenchauffeur veel van huis is.

Toch lukte het haar, en is ze inmiddels een paar maanden onderweg met de deeltijdopleiding Human Resource Managament, die ze deels op school en deels online volgt.

Inspirerend en daarom geven we je 8 steengoede redenen om die carrièreswitch wel te maken:

1. Als je wat ouder bent, weet je pas echt goed wat je wil

Laten we eerlijk zijn: om al in je tienerjaren te moeten beslissen wat je ‘later wil worden’, is best wel een mission impossible. Hoe goed weet je nou echt wat je leuk vindt, en vooral, wat je leuk blijft vinden? Dat weet je eigenlijk pas goed als je a) wat ouder bent of b) al een tijdje iets anders gedaan hebt en zeker weet dat je dat niet (meer) wil.

2. En weet je beter wat je eigen sterke (en zwakke) punten zijn

Je kan als meisje van 17 wel denken dat je heel graag zieke mensen beter wil maken en verzorgen, maar wat nou als na tien jaar in de zorg blijkt dat je eigenlijk maar heel weinig geduld hebt? Of dat je het helemaal niet leuk vindt om altijd maar voor andere mensen te zorgen?

3. Hoewel het heel fijn kan zijn in je comfort zone, kan er uitbreken geweldig zijn

Veel mensen vinden hun baan misschien niet je-dat, maar ja, ze doen het al zo lang, het betaalt goed, ze hebben de zekerheid van een vast contract, etc. Alles opgeven voor iets onzekers klinkt eng, logisch. Toch is het alleen al daarom een geweldig idee!

4. Studeren is waanzinnig leuk

‘De dag dat ik mijn studieboeken ontving, moest ik even slikken,’ biecht Jantien op. ‘En al helemaal toen ik me realiseerde dat ik al die lappen tekst ook echt moest gaan lezen.’ Toen ze eenmaal begonnen was, was ze niet meer te stoppen. ‘Ik had niet gedacht dat ik het zo verschrikkelijk leuk vond om weer te “studeren” en al die nieuwe kennis tot me te nemen. Het gaf zoveel voldoening om het idee te hebben dingen te leren die ik echt zou gaan gebruiken in m’n nieuwe carrière.’

5. Je prikkelt weer even al je zintuigen

‘Al die uren lezen deden veel meer met me dan alleen maar nieuwe kennis opdoen: ik werd er onwijs enthousiast van en wilde de hele tijd met m’n vriend praten over wat ik gelezen had. Ik kreeg een andere blik op dingen en mensen om me heen, omdat ik merkte dat ik met een andere bril op naar ze keek.’

6. Het gemis aan salaris kan je ondervangen

Als je met het idee rondloopt een carrièreswitch te maken, weet je dat er een periode gaat zijn waarin je wellicht salaris moet inleveren. Weer naar school gaan betekent immers minder werken, tenzij je van plan bent alles ‘s avonds en in het weekend te lezen (geen goed idee). Minimaal een volle dag per week voor een studie inruimen is verstandig, ook omdat sommige opleidingen vereisen dat je een dag per week (of maand) naar school gaat – terwijl je de rest online doet. Houd er rekening mee dat een opleiding vaak maar een of twee jaar duurt, dus daarmee is de ‘schade’ te overzien. Plus: als je met het idee rondloopt, kun je wellicht al voordat het zover is elke maand iets extra’s opzij zetten om het gat te ondervangen.

7. Een carrièreswitch voorkomt een bore-out of erger nog, burn-out

Want ongemerkt kan zomaar een van de twee voorkomen.
Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende verborgen signalen van een burn-out.

8. Ouders, familie en vrienden zijn behulpzamer dan je denkt

Immers, ze moedigen het enorm aan dat je doet wat je doet. Daar kwam Jantien ook achter. ‘Toen onze buren, een ouder echtpaar, hoorden waar ik mee bezig was, boden ze acuut hun hulp aan. De afgelopen maanden spelen mijn twee zoons bijna elke zondagmiddag een paar uur hiernaast, zodat ik nog een hoofdstuk kan lezen of een opdracht kan maken.’

9. Het maakt je écht gelukkig

‘Ik heb mijn werk nooit stom gevonden, integendeel, ik ging elke dag met plezier naar kantoor. Maar nu ik bezig ben met de stof en me steeds duidelijker wordt wat ik als loopbaanbegeleider voor mensen kan betekenen, heb ik pas echt het idee dat ik aan het doen ben waar ik echt gelukkig van word! Dat ik daar pas op mijn 38ste achter kom zie ik niet als een nadeel, maar gewoon als een samenloop van omstandigheden waar ik alleen maar blij mee ben!’

Lees hier: Praktische tips om na je 30ste een carrièreswitch in gang te zetten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme