Maaike Helmer
Maaike Helmer Body 5 feb 2018

Verborgen burn-out signalen: dit zijn de meest voorkomende

Er is een duidelijke toename in burn-out klachten, blijkt uit cijfers. Het kenmerkende aan een burn-out is dat deze je soms besluipt zonder dat je het in de gaten hebt. Het is daarom handig om de 9 meest verborgen signalen van een burn-out te kennen.

Burn-out signalen

Best schokkend: het aantal mensen dat een burn-out krijgt, neemt toe. Jarenlang hebben mensen op hun tenen gelopen (‘straks verlies ik mijn baan bij weer een reorganisatie!’) en nu valt de psychische klap. Capability, één van de grote verzuimspecialisten van Nederland (ze voeren bij ruim 8000 bedrijven arbodienstverlening uit), concludeerde dat het percentage van mensen dat met psychische klachten kampt in hun dossiers gestegen is van 19% een jaar geleden, tot 31% dit jaar. Een groot deel daarvan betreft burn-outs. Het gevaar van een burn-out, is dat je het niet altijd op tijd herkent. Daarom noemen we een aantal burn out signalen die je vaak over het hoofd ziet.

1. Je bent moe, zó moe

Ja, natuurlijk, we zijn allemaal weleens moe. Maar als je tegen een burn-out aanzit, is het anders. Het is een allesoverheersende moeheid die meer lijkt op een totale uitputting van alle lichaamscellen én je hersens. En als je nu kon slapen, nee, dat lukt óók al niet. Het lijkt alsof je hele systeem volledig in de war is.

2. Heel normale dingen kosten je belachelijk veel moeite

Een pizza snijden; hoe dóen mensen dat? In hoeveel delen moet het? Je kunt niet een simpele oplossing bedenken voor een simpel probleem, je ziet alleen het probleem. En elk probleem is net zo groot als je hoofd.

3. Je overziet het niet

‘Dus zaterdagochtend gaan we naar mijn moeder, daarna doen we boodschappen – we moeten niet de appeltaart vergeten – en tot slot eten we met vrienden, o ja, Jasper heeft een nieuwe baan, moeten we even naar vragen. Dat onthoud je wel, toch?’ Voor mensen zonder burn-out een redelijk simpel lijstje info. Voor mensen met een bijna-burn-out is dit ongeveer even moeilijk als het Midden-Oosten vraagstuk in kaart brengen. Laat staan dat ze het ook nog moeten dóen.

4. Je kunt alleen nog maar korte termijn denken

Wat jullie vanavond eten, dat red je nét (als het meer dan drie ingrediënten heeft waarschijnlijk niet, dat wordt te ingewikkeld). Maar morgen, daar moet niemand over beginnen. Beslissingen moet je jou ook níet laten maken, als er twee mogelijkheden zijn, is dat er één te veel.

5. Je hebt last van ‘ruis’

Probeer je meer dingen tegelijk te doen of is iets ingewikkeld, dan lijkt het wel alsof de harde schijf van je hersenen crasht. Je voelt alleen nog maar ruis. Er is niet doorheen te beuken.

6. Je vangt subtiele signalen niet meer op

Dit is een heel belangrijke. Veel mensen die uiteindelijk een burn-out krijgen, hebben van hun directe omgeving signalen gekregen in de vorm van bezorgde opmerkingen. Die vang je dan helaas niet meer op.

7. Je wordt vergeetachtig

Je gaat fietsend naar de supermarkt en komt lopend, zónder fiets, terug. Je belt iemand op en weet niet meer waarom. Je weet opeens niet meer welke sleutel van je bos bij jullie voordeur hoort. Je kunt niet meer op woorden komen. Je bent een wandelend vergiet.

8. Je kunt geen kant op met je emoties

Sterker nog, je begrijpt je emoties helemaal niet meer. Je weet niet meer wat je moet voelen. Oh, die-en-die is zwanger? Je weet dat je blij moet zijn, dus speel je de blij-emotie. Maar eigenlijk voel je je alleen maar verward en vraagt je bij van alles af ‘hoe moet ik me nu voelen?’ Vaak voel je ook gewoon niks. Of van alles door elkaar.

9. Je hebt het gevoel dat je alleen nog maar één kant op kunt

Zit je bijna in een burn-out, dan heeft dat het mentale gevoel alsof je keihard met een auto richting een muur rijdt. Je weet dat je zou móeten remmen, maar je kunt de remmen simpelweg niet meer vinden. Het voelt als iets onvermijdelijks. Dus doe je je ogen dicht en hoopt dat de klap meevalt.

Herken jij jezelf hierin en denk je dat je een burn-out hebt? Bespreek dit dan met je huisarts.


Deze dingen moet je écht niet zeggen tegen iemand die een burn-out heeft…>

Reageer op artikel:
Verborgen burn-out signalen: dit zijn de meest voorkomende
Sluiten