10 x irritante woorden waar we deze maand officieel afscheid van nemen

Persoonlijk Redactie 18 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

De decembermaand staat bol van lijstjes. Leuk! Wij leveren graag onze bijdrage door een kleine bloemlezing van irritante woorden en uitdrukkingen waarvan we graag zouden zien dat deze vanaf 1 januari 2018 niet meer gebezigd worden.

1. Papadag

Na Jesse Klavers briljante reactie op Johan Derksen die hem ‘verweet’ een papadag te hebben (want dat kan niet in zijn positie), mag je toch hopen dat we met z’n allen dat vreselijke woord uit het collectieve vocabulaire schrappen. Hoog geeindigd in de top 10 van de ‘ergste woord’ verkiezing van het jaar.

Ziehier het fragment van het gesprek tussen Derksen en Klaver.

2. Groentjes of groentetjes

Als verkleinwoord van groenten. Dodelijk.

3. Vet

Tenzij we het over frituurvet hebben, of het vet van een varkenskarbonade, of soortgelijk vet. Maar dat iets ‘vet goed’, ‘vet stom’ of om een andere reden ‘heel vet’ is, dat kan echt niet meer. Vooruit, tenzij je jonger dan 14 bent.

4. Zeg maar

Bij uitstek het meest zinloze en irritante stopwoord van grofweg de helft van de Nederlandse bevolking.

5. Weigeroma

Een oma die geen zin of tijd heeft om op te passen wordt door sommige mensen bruut afgeserveerd als weigeroma. Au. Dat een oma oppassen leuk vindt is geweldig (en heel goed voor haar), maar zeker geen verplichting of iets dat we maar gewoon moeten vinden. Weigeroma is gewoon een bijzonder onaardig woord dat we graag niet meer horen (en de weigeroma’s al helemaal niet).

6. Een stukje zelfbewustzijn, een stukje duurzaamheid, een stukje…

We kunnen gezellig een stukje taart eten, zelfs samen een stukje wandelen, maar gewoon niet een stukje duurzaam doen.

7. Enigste

Om de doodeenvoudige reden dat enigste geen woord is, namelijk. Wie het nog waagt om enigste te zeggen, mag wat ons betreft niet al te zachtzinnig met een lineaal op de vingers toegetakeld worden, om vervolgens met zwarte edding-stift op de onderarm ‘enige’ te schrijven.

8. Genderneutraal

Na de hype rondom dit woord die o.a. de HEMA dit jaar teweegbracht, zijn de meeste mensen zo langzamerhand wel klaar met het genderneutrale geneuzel. Vooral leuke kleren maken die zowel jongens als meisjes leuk vinden en er geen label opplakken, klaar zijn we. Overigens kwam uit onderzoek naar voren dat genderneutraal nummer 1 eindigde bij de meest irritante woorden van afgelopen jaar: maar liefst 43 procent van de onderzochte mensen noemden dit woord als meest irritante woord van 2017.

9. In je kracht staan

Die volgde op nummer 2 van datzelfde onderzoek. Betekent zoiets als: ‘doen waar je goed in bent’ of ‘doen waar je gelukkig van wordt’. Zeg dat dan gewoon.

10. Puuuuzel

De officiële spelling is puzzel. Die twee z’en staan die niet voor niks, moet je weten. Als je het lastig vindt, maak er dan in de fonetische wereld maar pussel van, alles om de mensheid te behoeden voor die tergend lange ‘u’.

Eervolle vermelding irritante woorden

Uit officieel onderzoek bleek ook dat mensen heel graag de volgende woorden uit de dagelijkse taal verbannen: shinen, super, duurzaam, soort van, loverboy en eigenlijk.

Lees ook: 20 x stelselmatig verkeerd uitgesproken woorden in het Nederlands

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme