Hoe ga je om met de vriendin die al-tijd afzegt?

Lifestyle Susan Dalstra 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

We kennen de vriendin met wie je altijd een fantastische tijd hebt. Als je voorstelt om samen een drankje te doen, reageert ze immer dolenthousiast. Om dan 9 van de 10 keer op de dag zelf te appen dat ze -*oeps* en duizend maal sorry – helemaal niet kan.

Hoeveel we ook van haar houden… soms kan ze het bloed onder je nagels vandaan halen.

Als je vriendin altijd afzegt

Afspreken op een dag waarop je eigenlijk niet kan (of wil) overkomt de beste, maar bij haar is het eerder regel dan uitzondering dat jullie date niet doorgaat. Mentaal schrijf je jullie afspraak altijd met potlood op.

Geen kwade bedoelingen

Heeft die vriendin een hekel aan jou? Zoekt ze gewoon smoesjes om te cancelen? Nope. Ze is gewoon een enthousiasteling die volmondig ‘ja’ roept terwijl ze ergens wel weet dat ze waarschijnlijk niet kan. En dan nog iets… misschien ben je stiekem zelf ook wel een beetje zo.

Goede intentie

Waarom ze geen slechte vriendin is? De intentie. Ze wíl je zien. Ze wíl er voor je zijn. Maar als ze heel, heel eerlijk is, weet ze de waarheid allang. Ze gaat echt niet een uur in de auto zitten om op zondagochtend bij de verjaardag van je driejarige te zijn.

Zo ga je ermee om

Dwing een duidelijk antwoord af. Wees helder in waar je om vraagt: een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’. In plaats van het vaag te houden, zeg je: ‘Volgens mij ben je knetterdruk, dus geen zorgen als je het niet redt. Maar kun je laten weten of je donderdagavond kan? Dan maak ik een reservering bij het restaurant’. Dan is de kans dat ze afzegt er natuurlijk nog steeds, maar de kans is een stuk kleiner wanneer je haar de ruimte hebt gegeven om waar ze eigenlijk ‘ja’ op zegt.

Zeg jij zelf vaak af?

Zeg vaker een ‘nee’ en sta achter een ‘ja’. Heb je het vermoeden dat je moe bent na een feest? Zeg dan niet dat je naar de afterparty gaat. Weet je dat je het in december razend druk is op je werk en je ook nog tig verplichte borrels hebt? Spreek dan af in januari. Aan de andere kant: als je wel ergens ‘ja’ op zegt, behandel dat dan alsof je gaat dineren met de koningin. Kom opdagen als je zegt dat je dat zal doen. Het maakt je een (nog) leukere vriendin.

Wat voor type vriendin je bent op basis van je sterrenbeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme