5x dit zijn de verrassende redenen waarom we reality tv bingen

Algemeen Valéry de Voijs 17 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Van Temptation Island tot aan Keeping Up With The Kardashions. Stiekem houden we best wel van wat reality tv op z’n tijd. Hoewel het niveau van de shows over het algemeen niet al te hoog is, kunnen we behoorlijk genieten van sommige reality series. Waarom is juist dit format zo populair?

Quotes als ‘wijnen, wijnen, wijnen!’ of ‘liever verwend dan verwaarloosd’ zullen je niet zijn ontgaan. Niet alleen internationale shows, maar ook Nederlandse reality series winnen aan populariteit. En daar zijn een paar verrassende redenen voor.

Reality tv

Of je het wilt of niet, je komt er bijna niet meer omheen. Videoland, Netflix en Discovery+ zenden de ene na de andere reality soap uit waarbij we een kijkje krijgen in het leven van BN’ers als Jaimie Vaes of Ronnie Flex. Toch is dit format niets nieuws. We kunnen ons waarschijnlijk allemaal nog de eerste afleveringen van Big Brother herinneren. Dat mensen dag en nacht gefilmd werden was toentertijd compleet nieuw voor het grote publiek. Nu (22 jaar na de eerste aflevering) smullen we nog steeds van (zogenaamd) ‘ongescripte’ televisie.

Waarom kijken we naar reality tv?

Er kunnen heleboel redenen zijn waarom we niet kunnen stoppen met het kijken naar reality tv.

1. Vermaak

Eén van de redenen waarom we zo kunnen smullen van onze lievelingsshow is puur vermaak. Ben jij gek van reizen? Dan zul je smullen van de avontuurlijke stelletjes in ‘Ik Vertrek’. Ben jij meer van de ongemakkelijke stiltes en bijzondere gesprekken? Dan zul je alle deelnemers van ‘First Dates’ wel uit je hoofd kennen. Vermakelijk is het in ieder geval wel.

2. Behoefte aan drama

Volgens psycholoog Steven Reiss hebben we behoefte aan drama. Dat gaan we niet ontkennen. We hebben allemaal wel wat behoefte aan drama op z’n tijd. Hij voegt daar nog een confronterend detail aan toe. We zouden meer behoefte hebben aan drama op televisie als we geen diepe connectie voelen in het ‘echte’ leven. Klinkt wel een beetje somber, Reiss.

3. Behoefte aan vrienden

Klinkt best een beetje triest. Volgens psycholoog Dr. Jana Scrivani hebben we behoefte aan vriendschappen. Als wij de ‘acteurs’ een paar afleveringen volgen hebben we het idee dat ze vrienden zijn geworden. En laat een half uurtje Netflixen nu net wat minder tijd in beslag nemen dan een paar uurtjes bijkletsen met die goede ‘real life’ vriendin.

4. Ervaringen opdoen

Volgens media psycholoog Dr. Carole Lieberman zijn we zo gek van reality tv omdat we op deze manier kunnen doen alsof we bepaalde dingen ervaren. Als we kijken naar ‘Ik Vertrek’ leven we mee met de gezinnen, en kunnen we ons in hun schoenen verplaatsen. Het lijkt dus net alsof we de ervaring delen, terwijl we eigenlijk gewoon safe and sound warm op de bank zitten.

5. Empathie

Een laatste reden is omdat we nu eenmaal empathische wezens zijn. We leven nu eenmaal mee met die boeren die ieder seizoen weer hoopvol op zoek gaan naar de liefde. De volgende keer als jouw partner moppert als jij ‘Boer Zoekt Vrouw’ opzet kun je hem dus vooral even op het hart drukken dat jij nu eenmaal heel veel empathie hebt, en dat daar dus helemaal niets mis mee is. Lekker bingen dus!

Dit zijn de effecten van in slaap vallen voor de televisie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scoop Whoop

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme