Deze pijnstiller maakt jouw partner minder vruchtbaar

Zwanger Valéry de Voijs 17 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Het klinkt onschuldig: een pijnstiller bij migraine of zeurende spierpijn. Toch kan zo’n klein pilletje meer schade aanrichten dan je denkt. Deze pijnstiller kan jouw partner namelijk minder vruchtbaar maken.

En dan te bedenken dat iedereen deze pijnstiller weleens geslikt heeft.

Vruchtbaarheid

Als jij en je partner een kinderwens hebben, willen jullie er natuurlijk alles aan doen om zo gezond mogelijk te leven. Je let op je voeding, gaat sporten, houdt je eisprong in de gaten, en vrijt de sterren van de hemel. Als jij toch weer ongesteld wordt kan dat best frustrerend zijn. Je kunt zelfs gaan twijfelen of er iets mis met je is. Kortom: het kan mega stressvol zijn.

Jouw vruchtbaarheid

Op het moment dat jij geboren werd bezat je maar liefst twee miljoen eicellen. Da’s niet mis. Toch moet je je hele leven ermee doen. Die cellen worden namelijk langzaam afgebroken. Tegen de tijd dat jij je eerste menstruatie hebt zijn daar nog maar ongeveer een half miljoen van over. Vandaar dat jouw vruchtbaarheid na je 35e levensjaar behoorlijk afneemt. Maar hoe zit dat eigenlijk bij je partner?

De vruchtbaarheid van je partner

Bij mannen zit de vork nét even iets anders in de steel. Mannen produceren gemiddeld namelijk zo’n 70 miljoen zaadcellen per dag, die er ongeveer drie maanden over doen tot ze vergroeid zijn. Ondanks deze gulle productie hangt de vruchtbaarheid van mannen aan een aantal factoren af. Als een man bijvoorbeeld tien dagen (of langer) geen zaadlozing heeft, neemt de kwaliteit van zijn sperma af.

Pijnstiller maakt minder vruchtbaar

En jawel hoor. Naast de kwaliteit van zijn zaad, voeding en stress, kunnen ook medicijnen invloed hebben op de vruchtbaarheid van mannen. Het lijkt misschien onschuldig, maar vergis je niet. Ibuprofen kan de hormoonhuishouding van jouw partner behoorlijk verstoren. Dit werd vastgesteld tijdens een onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen. In totaal deden 31 mannen mee aan het onderzoek. De ene helft kreeg een aantal weken Ibuprofen toegediend, terwijl de andere helft een placebo kreeg. Wat bleek? Bij de mannen die Ibuprofen slikte daalde het testosterongehalte aanzienlijk.

7x fabels over migraine die we direct naar het rijk der fabelen kunnen sturen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNN

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme