Moxatherapie bij stuitligging: dit wil je erover weten

Zwanger Lisa van den Akker 22 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Niet alle baby’s gaan netjes met hun hoofdje voor de uitgang liggen. Sommige baby’s zijn eigenwijs en liggen andersom; met hun billen of voeten beneden dus. Dat is niet ideaal, dus doen veel vrouwen er alles aan om hun baby te laten draaien. Moxatherapie kan een manier zijn om een baby in stuitligging te laten draaien.

Moxatherapie is een traditionele Oosterse behandeling die veel toegepast wordt bij stuitliggingen. De essentie van moxatherapie is gebaseerd op eeuwenoude principes uit de traditionele Chinese geneeskunde. Er wordt gebruikt gemaakt van gedroogde bijvoet (Artemisia vulgaris), een plant die in de volksmond “moxa” wordt genoemd. Bijvoet heeft verwarmende eigenschappen en wordt meestal verbrand boven specifieke acupunctuurpunten op het lichaam. Dit proces, dat moxibustie wordt genoemd, bevordert de circulatie van qi (energie) en bloed in het lichaam volgens de Chinese geneeskunde.

Moxatherapie voor stuitliggingen

In het geval van stuitliggingen richt moxatherapie zich op het verwarmen van het acupunctuurpunt dat bekend staat als het Zhiyin-punt, dat zich aan de buitenkant van de kleine teen bevindt. Dit punt wordt geassocieerd met de baarmoeder en de ligging van de baby. Door moxibustie op het Zhiyin-punt toe te passen, zou de baarmoeder en het omringende gebied moeten ontspannen, waardoor de baby meer ruimte krijgt om zich om te draaien.

Moxatherapie is over het algemeen een veilige en laagdrempelige methode om te proberen als je baby in stuit ligt. Overleg wel altijd eerst met je verloskundige of gynaecoloog, voordat je met Moxatherapie start.

Hoe doe je Moxatherapie

Moxatherapie kan worden uitgevoerd vanaf het moment dat je 33 weken zwanger bent. Je kunt Moxatherapie laten uitvoeren door een therapeut (vaak zijn het acupuncturisten die Moxatherapie aanbieden), maar het is ook mogelijk om zelf thuis Moxatherapie uit te voeren. Wel is het nodig dat iemand, bijvoorbeeld je partner, je hierbij helpt. Je kunt via internet heel eenvoudig een pakketje bestellen, inclusief uitleg, waarmee je thuis aan de slag kunt.

De Moxastick ziet er uit als een sigaar, je moet deze verhitten in bijvoorbeeld een kaars, tot hij gloeit. Vervolgens moet je het punt op de teen zo’n 15 tot 20 minuten verwarmen door de gloeiende punt hier vlakbij te houden. Dit moet je iedere dag doen, gedurende twee weken.

Ervaringen Moxatherapie bij stuitligging

Lisa, hoofdredacteur van Famme, probeerde zelf Moxatherapie tijdens haar vierde zwangerschap. “Mijn vierde baby bleek in een stuit te liggen, in de hoop dat ze vanzelf zou gaan draaien probeerde ik Moxatherapie. Ik bestelde online een pakketje waarbij een duidelijke video-instructie zat. Ik had helaas niet meer de tijd om het twee weken te proberen, maar gedurende acht dagen hielden mijn man en ik ‘s avonds een moxamomentje. Eerlijk gezegd vond ik het best fijn, het was even een relaxmomentje met z’n tweetjes en alle aandacht voor de baby in de buik. Ook merkte ik wel dat erna steeds wat meer beweging was in de buik, maar helaas heeft het toch niet geholpen. Na die acht dagen lag mijn dochter nog steeds in stuit.”

Sandra probeerde tijdens haar derde zwangerschap ook Moxatherapie. “Wij gingen samen langs bij een accupuncturist die het de eerste keer voordeed. Daarna kregen we de sticks mee naar huis om er zelf mee verder te gaan. Het was heel makkelijk om te doen. Ik was 33 weken zwanger, dus we hadden nog twee weken de tijd om het te proberen. Bij de volgende liggingsecho bleek de baby gedraaid, ik ben ervan overtuigd dat de Moxatherapie daarbij heeft geholpen.”

Kans van slagen Moxatherapie bij stuitligging

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het gebruiken van Moxatherapie bij een stuitligging. Deze onderzoeken toonden aan dat Moxatherapie de kans vergroten dat de baby uit zichzelf omdraait. De slagingspercentages die uit de onderzoeken naar voren komen schommelen ongeveer tussen de 50 en 75 procent. Terwijl de kans dat de baby uit zichzelf draait zónder Moxatherapie volgens de onderzoeken tussen de 36 en 48 procent ligt. Het is daardoor aannemelijk dat Moxatherapie de kans op draaien vergroot. Wel is het belangrijk om op te merken dat hoe eerder je begint met Moxatherapie, hoe groter de kans van slagen is. Vóór de 35ste week is zeker aan te raden.

Bevallingsverhaal Sanne (32): ‘Mijn baby lag in stuitligging, maar ik wilde toch natuurlijk bevallen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme