Bye bye psycholoog! Zo zorgt muziek voor therapie

Algemeen Valéry de Voijs 21 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Stress, depressie, of een overvloed aan emoties? Muziek kan de oplossing zijn. Als jij geen zin hebt om je hart bij een psycholoog uit te storten, en jouw vriendinnen onderhand ook niet meer weten wat ze moeten zeggen, kan een lekkere Spotify lijst wonderen doen. Je kunt muziek namelijk als therapie zien. Het is zelfs bewezen!

Misschien wel even checken of je buren thuis zijn voor jij je volume omhoog gooit!

Muziek als therapie

Muziektherapeut Martina de Witte zweert erbij: ‘muziek heeft gewoon effect!’ Jouw Spotify lijst kan dus daadwerkelijk een positieve draai geven aan die enge of stressvolle momenten. Ook bij een depressie of paniekaanvallen kan muziek een voor wat rust en positiviteit zorgen.

Waarom muziekles hartstikke goed is voor de ontwikkeling van je kind

Hoe dan?

Als jij muziek luistert, gaat je hartslag omlaag, en dat zorgt weer voor een rustig gevoel. Geen zin om een uur op dat meditatie kussen te zitten terwijl je afgeleid wordt door die lopende wasmachine? Zet je headphone op en luister naar je favoriete artiest. Niet alleen je hartje, maar ook je hersenen zijn blij als jij muziek opzet. Je maakt namelijk endorfine en dopamine aan als jij muziek luistert. Nu is muziek natuurlijk een persoonlijke kwestie. Jij zult misschien eerder het stresshormoon aanmaken als jij naar die hardcore van je broertje luistert, terwijl je juist heel veel dopamine aanmaakt als jij Beyonce op zet.

Muziek en emoties

Wist je dat muziek één van de krachtigste middelen is om emoties op te roepen? Dus je hoeft je niet te schamen als jij vol schiet als jij Celine Dion hoort. Of het nu gaat om de teksten of tonen van een nummer: jouw hersenen worden geprikkeld van bepaalde muziek. Iedereen kent het wel: je zet een nummer op wat je vijf jaar geleden vaak luisterde, en als je je ogen sluit kun je je in detail herinneren hoe je je voelde, hoe je leven eruit zag, en komen zelfs oude verliefde gevoelens weer terug. Tegelijkertijd schiet jij ook vol als je het nummer hoort wat op de begrafenis van je oma is afgespeeld.

Turn it up! Deze muziek geeft je motivatie tijdens het schoonmaken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme