Deze documentaire geeft een ontroerend beeld van muziektherapie voor te vroeg geboren baby’s

Zwanger Lise Steegmans 13 apr 2022
Leestijd: 1 minuut

In de categorie bijzonder beroep: Anne-Greet Ravensbergen is muziektherapeut voor te vroeg geboren baby’s. Met haar instrumenten en rustige klanken schept ze voor de allerziektste en allerkleinste te vroeg geboren baby’s een eigen wereldje van rust en kalmte in het ziekenhuis. Haar werk kun je nu zien in de documentaire Muziek voor de Allerkleinsten. 

Want er komt nogal veel af op prematuur geboren baby’s die in het ziekenhuis moeten blijven. Het geluid van opengaande deuren, piepjes en belletjes van medische apparatuur en couveus, de flitsende hartmonitoren, het zuigende geluid van pompjes en voorbijsnellende artsen.

Muziek voor de allerkleinsten

Al die geluiden zijn niet bepaald rustgevend. Om die reden creëert muziektherapeut Anne-Greet Ravensbergen een eigen wereld binnen het ziekenhuis waarbij gedachten over leven en dood en wel of niet aanslaande behandelingen ver weg zijn. Al is het maar voor even.

Tijdens deze therapie en de helende klanken mag juist alles even vergeten worden. Soms zorgen deze bijzondere momentjes zelfs voor een voorzichtige, ontspannen glimlach op de lippen van ouders én van hun doodzieke kindjes.

Documentaire van Sammie Leermakers

De documentaire Muziek voor de Allerkleinsten is een afstudeerproject van de 26-jarige Sammie Leermakers. Zij neemt de kijker mee naar de couveuseafdeling van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Daar zie je hoe Ravensbergen gesprekken met ouders en collega’s voert en hoe ze haar therapiesessies volbrengt. Welk effect denkt Ravensbergen met haar muziek te hebben op baby’s op de korte en lange termijn? En hoe kan muziektherapie in haar ogen een eigen plekje krijgen in de nationale behandeling van te vroeg geborenen?

Muziek voor de Allerkleinsten kun je zien via Vimeo met het wachtwoord Docu_MVDAK_SL_21.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme