Riena gaat pas na 1 jaar vast voedsel geven aan haar kind: ‘Borstvoeding is genoeg’

Persoonlijk Vera Guldemeester 3 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Het ene kind start al met vier maanden met hapjes en het andere kind met een halfjaar. Riena’s dochter is inmiddels elf maanden, maar heeft nog niets anders gehad dan borstvoeding. “Waarom zou ik? Ze kan haar hele leven nog eten”, vertelt ze aan Famme

“Zodra ik was bevallen en borstvoeding ging geven, wist ik dat ik dit lang wilde volhouden. Ik vond het direct iets magisch hebben en iets gezonders dan borstvoeding bestaat er voor mij niet. Waar andere kinderen met vier maanden al hapjes kregen, wilde ik het anders doen. Ik wilde mijn dochter alleen maar borstvoeding geven, tot tenminste één jaar. Ik wist direct dat het mij ging lukken. 

Scheve gezichten

Als ik over mijn plannen vertelde, kreeg ik vaak scheve gezichten. Vriendinnen of familieleden snapten niet waarom ik pas na een jaar vast voedsel wilde geven aan mijn kind. Zij vinden het juist heerlijk als ze snel met de pot mee kunnen eten. Waarom zou ik? Ze kan haar hele leven nog eten. Dat ene jaar maakt echt niet uit. 

Bezoek aan het consultatiebureau

Toen mijn kleine zes maanden was, brachten we een bezoek aan het consultatiebureau. Daar werd gevraagd, hoe het met het geven van hapjes ging. Toen ik vertelde, dat ik daar nu nog niet mee wilde beginnen, vond de arts het heel gek. De arts zei, dat dat écht moest, want dat ze zich anders niet goed zou ontwikkelen. Onzin vond ik het en ik besloot me er dan ook niets van aan te trekken. 

Geen ondergewicht

Waarom zou ik mijn kind direct hapjes geven? Zolang mijn dochter goed groeit en goed op gewicht is, maakt het niet uit dat ik haar uitsluitend borstvoeding geef, denk ik zo. Ik snap niet waarom andere mensen zich druk maken om mijn baby. Ze is gezond, vrolijk en blij. Meer dan dat is in mijn ogen niet belangrijk. 

Elf maanden lang

Mijn dochter is op dit moment elf maanden oud. Nog een maandje en ik heb het jaar borstvoeding geven volgehouden. Als ze een jaar is wil ik vast voedsel gaan introduceren en ik ben natuurlijk wel heel benieuwd hoe ze daarop gaat reageren, zeker in combinatie met borstvoeding, want dat wil ik zo lang mogelijk blijven geven.”

Ruth (33): ‘Mijn man wil een halfjaar na de bevalling nog geen seks’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen