Nadia: ‘Ik vind het vreselijk hoe mijn beste vriendin met haar baby omgaat’

Algemeen Lisa van den Akker 13 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Zodra je kinderen hebt, kom je erachter dat er nogal wat verschillende opvoedstijlen zijn. Je zult ouders tegenkomen die het behoorlijk anders doen dan jij. Maar wat doe je als die moeder je zus of beste vriendin is? Nadia weet hoe dat is. “Kortgezegd vind ik Sanne een kille en koude moeder en dat is het tegenovergestelde van wat ik wil zijn.”

“Sanne en ik leerden elkaar kennen op de middelbare school. We waren onafscheidelijk en vaak werden we gezien als een soort tweeling. We zaten bij elkaar in de klas en in hetzelfde hockeyteam, in het weekend gingen we samen uit en we sliepen vaker samen dan alleen. We waren echt elkaars beste vriendin.

Beste vriendin

We gingen na de middelbare school beiden studeren, maar verloren elkaar niet uit het oog. Het contact werd wat minder intens, maar veel scheelde het niet. Omdat we samen naar dezelfde studentenvereniging gingen was dat ook niet moeilijk. Bovendien bleven we samen hockeyen en woonden we in dezelfde stad.

Na onze wilde studententijd hebben we zelfs nog een tijdje samengewoond, maar dat veranderde toen ik Erik leerde kennen. We waren smoorverliefd en na een paar maanden trok ik bij hem in. Gelukkig konden Erik en Sanne het ook goed vinden en bleef onze vriendschap hecht. We belden dagelijks en aten minimaal één keer per week samen.

Samen op vakantie

Een paar jaar later leerde Sanna haar vriend kennen, met z’n vieren gingen we regelmatig naar festivals en zelfs op vakantie. We zagen elkaar meer als familie dan als vrienden. Dus ook toen ik zwanger raakte en onze zoon geboren werd, was Sanne er voor mij. Ze hielp in de kraamweek, paste regelmatig op en was heel lief voor onze zoon.

Binnen een jaar na de geboorte van mijn zoon was Sanne ook zwanger. Samen fantaseerden we over hoe leuk onze kinderen zouden spelen samen en hoe we met z’n allen op vakantie zouden gaanMaar al snel na de geboorte kwamen er barstjes in onze gezellige plannen. Sanne bleek namelijk helemaal niet de moeder te zijn die ik had verwacht.

Kil en koud

Ik zie Sanne als een warm en zacht persoon, met heel veel liefde. Toch zie ik dat niet terug in de manier waarop ze met haar dochtertje omgaat. Eigenlijk begon dat al tijdens de zwangerschap. Sanne was namelijk niet van plan om borstvoeding te gaan geven. Iets wat ik niet begreep. Als het niet lukt, dan kun je altijd stoppen. Maar het helemaal niet proberen? Ik begreep het niet.

Ook na de geboorte merkte ik dat ze erg afstandelijk was naar haar dochter. Ze liet haar bijvoorbeeld veel alleen in de box liggen en legde haar alleen in haar kamertje om te slapen.

Ik vind het vreselijk

Inmiddels is haar dochter acht maanden en Sanne speelt en knuffelt nauwelijks met haar. Ze moet om half zeven in haar bed liggen om te slapen en ze laat haar dan gerust een half uur huilen. Ook moet haar dochter nog steeds veel in de box spelen. Kortgezegd vind ik Sanne een kille en koude moeder en dat is het tegenovergestelde van wat ik wil zijn.

Zo geef ik mijn zoon van 1,5 jaar nog borstvoeding, hij slaapt bij ons in bed en de box hebben we al een paar maanden na zijn geboorte verkocht. Nu zeg ik echt niet dat ze het op ‘mijn’ manier moet doen, maar ik merk dat ik het vreselijk vind hoe ze met haar baby omgaat. Ik heb er al vaker met haar over gepraat. Ook omdat ik in het begin dacht dat ze misschien een postnatale depressie had, maar dat lijkt niet het geval. Dit is gewoon hoe zij het wil doen zegt ze.

Nu heeft Sanne nooit commentaar gehad op mijn manier van opvoeden, dus ik voel me schuldig dat ik haar zo veroordeel, maar toch merk ik dat het me irriteert en ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan. Ik ben bang dat onze vriendschap erdoor kapot zal gaan en dat ik mijn beste vriendin kwijtraak.”

Elise: ‘Ik woonde nog in een studentenhuis toen ik zwanger raakte’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme