Nagellak tijdens de zwangerschap: dit is wat je moet weten

Zwanger Valéry de Voijs 27 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Tijdens je zwangerschapsverlof heb jij alle tijd om jezelf eens goed te verwennen. Een tripje langs de beautysalon klinkt dan ook als de perfecte activiteit voor jouw vrije dag. Maar is het eigenlijk wel veilig om nagellak te gebruiken tijdens je zwangerschap?

Het korte antwoord: een mani-pedi kan tijdens je zwangerschap geen kwaad. Dusver zijn er geen aantoonbare onderzoeksresultaten die het tegendeel bewijzen. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee wilt houden.

Nagels lakken tijdens de zwangerschap

Juist tijdens je zwangerschap kun jij verleid worden om je nagels een mooi kleurtje te geven. Door de toename van oestrogeen kunnen jouw nagels namelijk erg hard groeien waardoor die french manicure extra mooi staat.

Over het algemeen is nagellak tijdens je zwangerschap niet schadelijk. Mits je rekening houdt met een aantal voorwaarden:

Niet te vaak

In een interview met Good To Know laat verloskundige Hannah Harvey weten dat het gebruik van nagellak geen kwaad kan, mits het niet te vaak en in grote hoeveelheden wordt gebruikt. Dat geldt volgens Harvey overigens ook voor het gebruik van nagellak remover, zoals aceton. Ervan uitgaande dat jij je nagels niet drie keer per dag een ander kleurtje geeft, kan nagellak dus geen kwaad voor jou en je baby.

Vermijd gelnagels

Dr. Jenny Leach, geeft onder andere gezondheidsadviezen op de welbekende app Flo en benoemt het eventuele gevaar van gelnagels. Nu zijn de nagels zelf niet zozeer het probleem, maar het UV-licht dat gebruikt wordt bij het zetten van de nagels kan voor problemen zorgen.

Leach legt uit dat het UV-licht bepaalde chemicaliën bevat, zoals methacrylaatmonomeren: “Er zijn verschillende soorten methacrylaatmonomeren, waarvan de meeste volkomen veilig zijn. Toch kunnen deze chemicaliën voor problemen zorgen als je de gel op je huid krijgt voordat deze is opgedroogd. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot eczeem of allergische reacties. Het is goed om je hier bewust van te zijn, aangezien je huid tijdens de zwangerschap gevoeliger is.”

Daarbij moet je er rekening mee houden dat er bij een keizersnede van je verwacht wordt deze gelnagels te laten verwijderen. Goed om te weten, nietwaar?

Vermijd deze producten

Of je zelf aan de slag gaat of langs de salon wipt, er zijn drie toxic chemicaliën in nagellak die jij wilt vermijden tijdens je zwangerschap:

  • Formaldehyde zorgt ervoor dat de nagellak langer goed blijft. Daarbij wordt dit stofje toegevoegd om je lak sneller te laten drogen. Zwanger of niet, dit stofje wil jij echter vermijden. Het is echter wetenschappelijk bewezen dat formaldehyde kanker kan veroorzaken. De stof staat sinds 2016 dan ook als kankerverwekkend geregistreerd.
  • Tolueen is een ingrediënt dat de nagellak verdunt en ervoor zorgt dat de nagellak goed gemengd blijft. Het irriteert, bemoeilijkt de ademhaling en maakt je misselijk. Tolueen kan ook schadelijk zijn voor je ongeboren baby.
  • Dibutylftalaat (DBP) zorgt ervoor dat je nagellak lang blijft zitten. Ook dit stofje wil jij tijdens je zwangerschap vermijden. Verschillende onderzoeken hebben namelijk  aangetoond dat dit hormoonverstorend kan zijn.

Betekent dat dat jij alle leuke kleurtjes moet laten staan? Zeker niet. Er bestaan tegenwoordig voldoende keuze in  ‘5 free’, ‘7 free’ of ’16 free’ nagellak. Hier vind je een uitgebreid lijstje met nagellak zónder schadelijke ingrediënten.

Ventileer de kamer

Wanneer je ervoor kiest om een leuk kleurtje aan te brengen is het verstandig om dat in een goed geventileerde kamer te doen. “Check bij een salon dan ook of de ruimte goed geventileerd wordt, of ga desnoods bij een open raam zitten”, adviseert verloskundige Harvey.

Pedicure + massage

Een pedicure in een salon komt vaak met een massage. Tijdens zo’n massage kunnen bepaalde drukpunten op je voet gestimuleerd worden. Volgens sommige theorieën kunnen deze drukpunten namelijk de hypofyse stimuleren waardoor oxytocine vrij kan komen. Daarbij wordt voetreflexologie afgeraden bij vrouwen die eerder een miskraam hebben gehad, of last hebben van diepe veneuze trombose.

Ga je zelf aan de slag met nagellak, en krijg je van die vervelende luchtbelletjes? Zo voorkom je het!

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

De Consumentenbond waarschuwt voor gevaarlijke stoffen in lippenbalsems voor kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme