Knippen of vijlen? Zo verzorg je de nagels van jouw baby

Baby Julia van Buuren 13 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Met die kleine handjes en nageltjes kan het misschien spannend zijn; voor de eerste keer nagels knippen bij je baby. Hoe pak je dit aan? Wij helpen jou op weg.

Vanaf de dertiende week van de zwangerschap ontwikkelen de nagels van een baby. Rond week 32 zijn de vingernagels volledig volgroeid. De teennagels zijn bij week 36 volgroeid.

Nagels vijlen

De eerste drie maanden zijn de nagels nog zacht en kwetsbaar. Het wordt daarom ook aangeraden om de nagels te vijlen en nog niet te knippen. Door de nagels te veilen is de kans kleiner dat de nagels dubbelklappen of inscheuren. Als de nagels inscheuren, kan er namelijk een infectie of ontsteking van de huid rondom de nagel ontstaan.

Gebruik voor het vijlen een kartonnen vijl, er zijn ook speciale babynagelvijlen te vinden. Vijl één kant op en druk de huid iets naar beneden tijdens het vijlen.

Nagels knippen

Na drie maanden zijn de nagels van je baby harder geworden. Nu is het tijd om ze te knippen. Kies een rustig moment uit om dit te doen, bijvoorbeeld tijdens het slapen of na de voeding. Liever niet na een lang badje, de verweking zorgt er namelijk voor dat de nagels makkelijker kunnen inscheuren.

De commode of op schoot zijn mogelijk comfortabele plekken. Er zijn speciale babyschaartjes en knippers voor babynagels. Deze hebben ronde, stompe punten, waardoor je niet in de huid van je baby prikt.

Ook tijdens het knippen is het handig om de huid iets naar beneden te drukken. Bij de vingers is het belangrijk om met de vorm mee te knippen en bij de teennagels om deze recht af te knippen.

Het kan dat jouw baby bewegelijk is tijdens het knippen. Het kan dan helpen om hulp in te schakelen en bijvoorbeeld samen met je partner de nagels te knippen.

Hoe vaak knippen?

Babynagels groeien hard, vooral vingernagels. Let zelf daarom goed op of de nagels niet te lang worden en knip wanneer het nodig is. Dit kan meerdere keren per week zijn. Teennagels groeien daarentegen minder hard.

In je baby’s vinger geknipt?

Mocht je per ongeluk in de vinger van je baby knippen, spoel dan de bloedende vinger af onder de kraan met koud water. Daarna kun je het beste een steriel gaasje op de plek drukken, net zolang totdat het bloeden is gestopt. Wanneer het bloeden is gestopt, dit is meestal na een paar minuten, kan het gaasje eraf worden gehaald.

Het is niet verstandig om een pleister op de vinger te plakken. Deze kan makkelijk loslaten en in de mond van jouw baby terechtkomen en dat is erg gevaarlijk.

Roos: ‘Ik heb een stukje van de vingertop van mijn baby afgeknipt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme