Nieuwe aflevering van Netflix-kinderserie toont non-binaire bizon die uit de kast komt

Nieuws Lisa van den Akker 15 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

In een nieuwe aflevering van de Netflix-kinderserie Ridley Jones staat de non-binaire bizon Fred centraal, die hun naam en voornaamwoorden uitspreekt tegen hun oma en daarmee voor haar uit de kast komt als non-binair.

Onlangs kwam het vijfde seizoen van de Emmy-genomineerde Netflix-serie Ridley Jones uit. De kinderanimatieserie ging in 2021 in première op Netflix.

Ridley Jones met non-binair personage

Ridley Jones is de eerste serie voor jonge kinderen waarin een non-binair personage voorkomt. Verder gaat de serie over een avontuurlijk meisje genaamd Ridley dat met haar moeder en grootmoeder in een magisch museum woont. Haar vrienden zijn onder andere de non-binaire bizon Fred en mummiemeisje Ismat, die twee vader-mummies heeft.

In aflevering 8 van het nieuwe seizoen staat de non-binaire bizon Fred centraal. Hoewel hun vrienden weten dat Fred non-binair is, geldt dat niet voor hun oma. Oma Dottie gebruikt daarom onbedoeld hun deadname (oftewel, de oude naam) en Fred is van streek, maar zegt niets. Ridley vraagt ​​​​later of ze zich klaar voelen om het hun oma te vertellen. “Ik wil wel, maar misschien niet vandaag”, zegt Fred. “Als je er klaar voor bent, steunen we je”, zegt Ridley tegen hen.

Uit de kast komen voor oma

Uiteindelijk besluit Fred dat hen met oma Dottie moet praten. Fred zegt: “Mijn hart zegt dat de manier waarop ik me het meest mezelf voel, is door de naam Fred te dragen. Dat komt omdat ik non-binair ben en Fred de naam is die het beste bij me past. En ik gebruik ook ‘die’ en ‘hen’, want mij een ‘zij’ of een ‘hij’ noemen, voelt niet goed voor mij.”

Oma Dottie begrijpt meteen waarom Fred het moeilijk heeft. Ze verontschuldigt zich en bedankt hen voor het vertellen.

Ridley Jones geannuleerd

Ondanks dat de show baanbrekend is door zijn non-binaire personage, queer-representaties en een actieheld voor meisjes, is dit seizoen de laatste keer dat we nieuwe avonturen van de fedora-dragende, touwzwaaiende Ridley en haar vrienden zien.

De show is namelijk geannuleerd nadat het netwerk vorige week stilletjes het vijfde en laatste seizoen uitbracht. Maker Chris Nee, ook bekend van kinderserie De Speelgoeddokter, tweette daarover: “Het verbaast me niet dat Netflix stilletjes de eerste kindershow met een non-binair karakter dat uit de kast komt heeft gedumpt”, eraan toevoegend: “Oh en ja, dit is het einde van de serie. Ze hebben ons geannuleerd na wat ze net hebben uitgebracht. Ze gooiden alle specials gewoon stilletjes online, zonder promotie. Dus dit is het.”

7x Netflix-series voor peuters die niet zo irritant zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme