Wachttijden kinderopvang te lang? ‘Na inschrijving ruim 16 maanden moeten wachten’

Ouderschap Wilma Groothuis 15 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Helaas herkennen vele ouders het veelvoorkomende probleem: te lange wachttijden bij de kinderopvang en BSO. Hoewel het niet bij elke opvang aan de orde is, zijn er genoeg waar ze wel kampen met dit probleem. En laten we daarbij ook het personeelstekort en de hoge prijzen niet vergeten!

Overal hoor je de verhalen voorbij komen over hoelang ouders moesten wachten voor hun kind bij de kinderopvang terecht kon. Ouders grappen dat je al voor je zwanger bent je kind op de wachtlijst moet zetten om op tijd een plekje te krijgen. Tuurlijk, dat is overdreven, maar het is wel duidelijk dat we hier met een maatschappelijk probleem te maken hebben.

Personeelstekort

Laten we ook het personeelstekort niet vergeten, dat is weldegelijk een probleem waar de kinderopvang mee kampt. Het feit dat het zo moeilijk is om nieuw personeel te krijgen, helpt uiteraard niet mee. Het personeel werkt, ondanks het tekort, keihard en daar mogen we ook dankbaar voor zijn.

Wat ook vaak gebeurt, is dat je niet heel lang op de wachtlijst staat, maar niet (snel) op de gewenste dagen terecht kunt. Ook lezeressen van Famme herkennen dit probleem: “Na inschrijving nog ruim 16 maanden moeten wachten op een plekje op de gewenste dagen is inderdaad erg lang”, vertelt Jacobien. “Toch kunnen ook kinderopvangorganisaties geen ijzer met handen breken. Personeel is moeilijk te vinden.”

Wachttijden kinderopvang

Ook Mady herkent dit: “Toen wij in september 2020 ons zoontje hadden aangemeld voor de dinsdag, was de eerstvolgende plek op dinsdag pas in april 2022. Dus ja, de wachttijden zijn zeker te lang.” Toch zijn er ook moeders die niet zo lang hoefden te wachten voor een plekje. “Ik had geluk, mijn zoon kon binnen drie maanden terecht”, vertelt Ellen. “Zelfs op de gewenste dagen, dus wij hebben er gelukkig geen problemen mee gehad.”

Het verschilt dus erg per opvang hoelang de wachtlijst is. Bij de één sta je meer dan een jaar op de wachtlijst, bij de ander kun je binnen een paar maanden terecht. Als jij zwanger bent, een kinderwens hebt of nu al weet dat je gebruik wil maken van de kinderopvang, kan het geen kwaad om alvast te informeren hoelang de wachtlijst is. Dat scheelt misschien later een hoop tijd en teleurstellingen.

Opvang naar wens

Volgens Lisa maakt het inderdaad uit bij welke kinderopvang je je aanmeldt. “Wij hadden onze dochter ingeschreven bij een kinderopvang, daar stonden we een half jaar op de wachtlijst en konden we enkel één dag opvang krijgen. Met driekwart jaar konden we opvang naar onze wens krijgen. Dit was voor ons te laat, waardoor ik haar bij een andere opvang inschreef. Daar kon ze binnen twee maanden terecht.”

Lisa is momenteel weer zwanger en schreef haar baby alvast in bij dezelfde opvang. “Dat deden we vorige week en hij kan in juni dit jaar daar naar wens terecht. Uiteindelijk ben ik heel blij dat we hier terechtkwamen, we zijn erg tevreden met deze opvang. Bij die andere opvang zit een kinderboerderij, waardoor die waarschijnlijk heel geliefd is. Onze huidige opvang is om de hoek en mijn dochter vindt het daar erg leuk. Ideaal dus.”

Werken om de kinderopvang te betalen

Naast de wachttijden zijn de prijzen van de kinderopvang ook een veelbesproken onderwerp. Het wordt steeds duurder en ouders vragen zich af of het de moeite van het werken nog wel waard is. “De prijzen worden steeds hoger, ik begin er serieus over na te denken of ik niet beter kan stoppen met werken, of in ieder geval minderen”, vertelt Hanna. “Je werkt praktisch om de kinderopvang te betalen.”

Het plan van het kabinet is om in 2025 de kinderopvang gratis te maken. Dan wordt de opvang eindelijk betaalbaar voor alle werkende ouders in Nederland. Alle ouders moeten dan 4 procent van de kosten betalen, de rest betaalt de overheid. Hoewel dit een goed vooruitzicht is, haalt dit natuurlijk niet de moeilijkheden van nu weg. Laten we vooral hopen dat de overheid sneller met goed nieuws komt!

Deze 5 moeders kregen niet op tijd een plek bij de kinderopvang

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme