De neusdouche voor baby’s is een trend op TikTok, maar hoe werkt het?

Gezondheid Kiki Meijer 17 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Een verstopte neus, niezen en griep. Je kind heeft er veel last van en eigenlijk heb je alles al geprobeerd. Wil jij je kind van die vervelende groene snottebellen afhelpen? Dan hebben deze moeders op TikTok een werkzame en bijzondere manier gevonden om jouw kind te helpen. We hebben het hier over de: neusdouche.

De neusdouche is een veilige en makkelijke manier om je neusgaten te spoelen.

Wat is de neusdouche?

Als je verkouden bent, last hebt van allergieën of andere aandoeningen kan een neusdouche de symptomen verlichten. Je spoelt niet met kraanwater, maar met een oplossing van water en zout (water en natriumchloride).

Gewoon kraanwater kan in sommige gevallen een infectie veroorzaken. Je kan daarom beter eerst het water koken, laten afkoelen en dan gebruiken met puur zout. De neusdouche zorgt voor een verdunning van het slijm. Wanneer je de neus van je kind gaat spoelen zul je zien dat het snot er via het andere neusgat uitkomt.

“Dit komt overeen met de ‘ouderwetse’ methode van het opsnuiven van een zoutwateroplossing (één afgestreken theelepel keukenzout op een kop (ca. 200-250ml) lauw water). Het komt het andere neusgat uit doordat de neusholtes achterin met elkaar in verbinding staan. De ‘douche’ gebruik je als hulpmiddel omdat kleintjes dit nog niet zelf kunnen opsnuiven, maar je kunt dit ook met een klein spuitje doen”, vertelt Jantsje Heeringa, arts Maatschappij en Gezondheid en jeugdarts KNMG.

Vanaf welke leeftijd mag je kind een neusdouche?

In principe maakt de leeftijd hiervan niet uit. Wel is het belangrijk dat wanneer je een zoutoplossing gebruikt, je goed moet kijken naar de samenstelling hiervan. Dit kan namelijk per leeftijd verschillen. Kinderen onder de twee jaar mogen namelijk niet zomaar alles gebruiken. Twijfel dus niet om een apotheker of arts te raadplegen hiervoor.

Gewone neusspray wordt vaak afgeraden voor kinderen onder de zes jaar omdat het kan zorgen voor vervelende bijwerkingen. Een neusdouche is zachter voor de neus van het kind en prikt niet.

Stappenplan: hoe spoel je de neus van je kind?

1. Kies voor een passende zoutoplossing voor jouw kind. Vraag voor de zekerheid aan een arts of apotheker welke oplossing geschikt is.
2. Leg je kind op de rug, buik, of de zij met het hoofdje naar de zijkant gedraaid. Of houdt je kind, met het hoofdje een beetje schuin, vast boven de wasbak. Zoals in onderstaande video.
3. Spoel het bovenste neusgat. Het slijm moet er nu aan de andere kant weer uitkomen.
4. Doe dit voorzichtig.
5. Wanneer je kind niest na het spoelen is dit een goed teken. Zo wordt de neus nog meer vrijgemaakt.
6. Maak de neus en de neusdouche grondig schoon na de tijd.

Zie ook het filmpje hieronder hoe deze moeder de neusdouche gebruikt bij haar kind. En in de onderste video zie je hoe een ouder kind zelf een neusdouche gebruikt.

 

@nurigallow

How to rinse your baby’s nose with saline solution #nurigallow #momsoftiktoksa #momof4girls #salinerinse #rinsingbabynose #fluseason #capetowncreator #bloubergmom #mzansimom #southafricancreator

♬ Spongebob Tomfoolery – Dante9k Remix – David Snell

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme