8x verschillende soorten moeders, welk type ben jij?

Ouderschap Kiki Meijer 17 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Klassenmoeders, overbezorgde moeders, duurzame moeders, noem het maar op. Elke moeder is anders, maar misschien herken jij jezelf toch wel in één van deze onderstaande types. Wij zijn benieuwd, welk type moeder ben jij?

Speciaal voor alle mama’s en mommy’s to be hebben wij er een paar verschillende soorten moeders op een rijtje gezet.

Welk type moeder ben jij?

Leest het natuurlijk met een knipoog.

1. De controlfreak-moeder

Deze moeders willen alles wat hun kind doet het liefst controleren en in goede banen leiden. Zo weten ze dat ze alles onder controle hebben. Deze moeders doen dit vaak door middel van gestructureerde lijstjes, apps en weekplanners in hun overvolle agenda’s.

De ene melding na de andere komt binnen. De hapjes, slaapjes en playdates worden allemaal stipt gepland. Ook al zijn deze moeders misschien soms iets too much, ze hebben het vaak wel voor elkaar. Wanneer hun kind ligt te krijsen omdat de speen kwijt is, hebben deze moeders gewoon drie andere voor hem klaar liggen.

2. De ik doe maar wat-moeder

In tegenstelling tot de controlfreak-moeder die alles wil controleren, is deze moeder misschien soms iets te laks. Het is vaak een grote chaos thuis, ze komt vaak te laat, vergeet meer dan eens een afspraak bij het consultatiebureau of om de fles mee te nemen wanneer ze op stap gaat.

Wel mogen de kinderen vaak hun ‘eigen’ ding doen waardoor ze een eigen willetje ontwikkelen. Ze ontwikkelt ook een bepaalde zelfstandigheid bij kinderen omdat ze niet bang zijn om iets te ondernemen zonder mama.

3. De hippe-moeder

Deze moeders zijn altijd op de hoogte van alle nieuwste, hippe modemerken voor hun kids en paraderen met hun gloednieuwe kinderwagens door de stad. Elke moeder is misschien wel een klein beetje jaloers op ze.

De haren staan altijd mooi in de krul en er is geen vlek te bekennen op hun kleren. Op sociale media lijkt het alsof deze moeders in een sprookje leven, maar vergis je niet, ook deze moeders zitten regelmatig in hun joggingpak op de bank.

4. De creatieve-moeder

Ze zijn vaak creatief bezig en knutselen er wat op los. Geef deze moeders wat verf, wc-rollen en een oude kartonnen doos, voor je het weet knutselen ze een kasteel in elkaar. De creabea-moeders weten vaak wel raad met nieuwste DIY’s en jouw kind gaat hier graag spelen.

Elke dag bedenken ze wel wat nieuws. Dus of je nu opzoek bent naar een lekker recept, een grappig uitje of een creatieve oplossing. Je bent bij deze moeder aan het juiste adres.

5. De overbezorgde-moeder

Ze laten hun kind absoluut geen risico’s nemen en plakken zichzelf het liefst als lijm aan ze vast. Deze moeders zijn continu bang dat er iets met hun kind gebeurd. “Pas op!” en “Voorzichtig!” zijn hun favoriete uitspraken en loslaten is niet hun sterkste kwaliteit. Dat klinkt best vermoeiend, toch? Echter zijn ze daardoor ook ontzettend zorgzaam en doen deze moeders alles voor hun kind.

6. De bio-moeder

Al haar eten moet het liefst organisch, glutenvrij, vegan en suikervrij zijn en haar kind mag absoluut geen voedsel uit potjes krijgen. De welbekende ‘bio-moeder’ is continu op zoek naar hoe zij moeder aarde een stukje beter kan maken. Ze rijdt dus in een bakfiets (of een elektrische auto), heeft een moestuin en is graag met haar kinderen buiten in de natuur.

7. De smetvrees-moeder

Het is er altijd spik en span in huis en de schoenen moeten uit voordat je naar binnen gaat. We hebben het natuurlijk over de smetvrees-moeder. Ze is als de dood voor bacteriën en poetst er dagelijks op los.

De reinigingsdoekjes en gel zitten altijd in de tas wanneer ze op stap gaat. Als moeder zijnde ben je erg blij wanneer je met deze moeder op pad gaat. Ze heeft namelijk altijd wat extra’s bij zich.

8. De alles volgens het boekje-moeder

“Ik heb laatst in een boek gelezen dat…” Is dé standaardzin die deze moeders gebruiken. In plaats van het zelf te ervaren en experimenteren met haar kind wil ze alles ‘volgens de regels’ doen. Ze lezen honderden opvoedboeken en hebben het liefst wekelijks een gesprek op het consultatiebureau. Maar is er één manier hoe een kind het best kan worden opgevoed?

Welk type seks hebben jullie sinds jullie ouders zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme