Attentie: ga (nog) niet trouwen als je partner déze 5 dingen doet

Persoonlijk Janne Vogel 4 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Trouwen is iets prachtigs, maar het levenslange (!) partnerschap is niet zomaar iets. Natuurlijk hebben jij en je partner ups & downs, maar de downs moeten niet de overhand nemen. Het is belangrijk om voor je gaat trouwen nog eens goed na te denken over mogelijke problemen en te werken aan de dingen waar jullie tegenaan lopen.

Heb je nu al weleens twijfels over je relatie, is er vaak strijd of voel je je soms alleen? Wanneer jullie elkaar het ja-woord geven zijn deze problemen echt niet ineens verdwenen. Integendeel. Relatietherapeuten zetten de meest voorkomende issues op een rijtje.

1. Hij laat vaak andere mensen en plannen voor jou gaan

Zegt je partner zijn afspraak met jou af wanneer hij erachter komt dat zijn vrienden ook iets leuks hebben gepland? Of neemt hij een onbelangrijk werktelefoontje op tijdens jouw verjaardagsetentje? Stom. Het kan zijn dat je partner jou (onbewust) niet als prioriteit ziet en je een beetje voor lief neemt. Jij bent er toch wel als hij thuiskomt. Natuurlijk kan het gebeuren dat hij een keer een dubbele afspraak maakt en moet zijn werk soms voor gaan, maar het verschil tussen oké en niet oké is vaak duidelijk aan te voelen. Kaart dit aan! Je wil niet voor de rest van je leven de begripvolle partner zijn, echt niet.

2. Hij communiceert niet goed

Het wordt heel, heel vaak gezegd, maar wij herhalen het toch nog eventjes voor je: communicatie is in een relatie het állerbelangrijkste. En daar zijn wij het helemaal mee eens. Gaat jouw partner discussies of lastige onderwerpen uit de weg of verandert een goed gesprek bij jullie snel in een ruzie? Niet oké. Als jullie het niet over lastige onderwerpen kunnen hebben – denk aan: geld, seks, familieproblemen, etc. – zijn jullie waarschijnlijk gewoon nog niet klaar om in het huwelijksbootje te stappen.
Het leven gaat nu eenmaal niet over rozen, dus gesprekken over moeilijke onderwerpen zullen hoe dan ook plaatsvinden. Kom je hier samen niet uit en zit er geen vooruitgang in jullie gesprekken? Praat dan eens met een therapeut die jullie kan helpen in de communicatie. Werk dit niet? Dan werkt de relatie waarschijnlijk ook niet.

LEES OOK: Zóveel procent van de stellen wil een slaapscheiding van hun partner

3. Jullie hebben weinig seks/praten er niet over

Het is heel normaal dat je af en toe wat meer of minder zin hebt in seks, maar het is belangrijk om ook hier over te communiceren. Spreek uit waar je precies zin (of geen zin) in hebt en vertel hem je diepste verlangens. Geniet je niet optimaal van de seks, zitten jullie in een sleur of is de passie er niet (meer)? Zorg dan dat die vonk weer terugkomt! Neemt je partner je niet serieus wanneer je de spanning die je voelt aankaart, dan zou ik nog éven wachten met die ring. Een leven lang slechte seks is namelijk een hele lange tijd.

4. Hij speelt de baas over je en/of heeft stemmingswisselingen

We hebben allemaal goede en slechte dagen. Op slechte dagen zijn we allesbehalve de beste versies van onszelf (lees: chagrijnig met een kort lontje), en op de goede dagen hebben we overal zin in en kunnen we (véél) meer hebben. Op zich allemaal oké, maar heeft jouw partner meer ‘slechte’ dagen dan goede? Negeer dit niet. Jij bent je eigen baas en verdient het om met iemand te zijn die bij jou negentig procent van de tijd zijn beste zelf is. Jullie zijn er om het beste in elkaar naar boven te halen, toch?
Heeft je partner het lastig en is hij ontzettend gestrest, dan kun je zijn gedrag misschien verklaren, maar praat niet alles goed.

5. Hij heeft geheimen voor je

Het kan nog zoiets kleins zijn, maar zelf de allerkleinste dingen die hij voor je achterhoudt kunnen funest zijn voor je relatie. Het duurt namelijk een eeuwigheid om vertrouwen op te bouwen en maar enkele seconden om dat vertrouwen compleet te beschadigen. Het liegen zelf doet ons vaak nog meer pijn dan datgene waar hij over liegt. Want, op een gedeelde eerste plek met communicatie, staat als fundament voor een goede relatie toch echt wel: vertrouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen