Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 4 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Hormoonhuishouding en je gewicht: hoe zit dat nu eigenlijk?

Als je wil afvallen of op gewicht wil blijven, maar merkt dat je er met gezond eten en sporten niet komt, kan het zijn dat je hormoonhuishouding niet helemaal in balans is. Dit is hoe hormonen en afvallen samen gaan.

Hormonen en afvallen

Hormonen en gewichtstoename gaan hand in hand. Maar wat veel vrouwen niet weten, is dat een onbalans in je hormonen ervoor kan zorgen dat afvallen niet wil lukken (wanneer je dat wel wil).

Het gaat bovendien niet alleen om gewicht – schommelende hormonen kunnen ook een teken zijn dat er iets groters gaande is met je gezondheid. Je hormonen controleren belangrijke functies in je lichaam zoals je metabolisme, menopauze en de opname van glucose.

Check even onderstaand rijtje om te kijken wat soort hormonale onbalans jij misschien hebt – en wat je kan doen om dat weer recht te trekken.

Cortisol

Cortisol het stresshormoon dat wordt aangemaakt door je bijnieren. Het hormoon komt van pas bij korte termijn spanningen, maar pleegt roofbouw op je lichaam als je het aan de lopende band aanmaakt.

Wanneer er teveel cortisol wordt aangemaakt leidt het tot grote hoeveelheden insuline, wat weer vetcellen triggert (wat leidt to gewichtstoename).

Hoe je het controleert: probeer iedere nacht 7 tot 8 uur te slapen, probeer yoga en meditatie, vermijd alcohol en beperk bewerkt voedsel.

6 natuurlijke oplossingen tegen stress en spanningen

Schildklier

Je hebt vast al eens gehoord dat schildklierproblemen kunnen leiden tot gewichtstoename. Maar weet je ook waarom? In de schildklier worden hormonen aangemaakt die je metabolisme, slaap, hartslag, groei en nog veel meer controleren.

Wanneer je een traag werkende schildklier hebt, hou je vocht vast. Het is dus niet vet, maar vocht wat maakt dat je voller oogt.

Hoe je het controleert: praat met de huisarts over medicatie en vermijd rauwe groente.

Dit is waarom vrouwen altijd koude handen en voeten hebben

Leptine

Het gevoel dat je vol zit wanneer je eet, wordt veroorzaakt door leptine. Als je veel suiker of bewerkt voedsel met veel fructose eet, maakt je lichaam vrachtladingen leptine vrij.

Als reactie wordt je lichaam minder gevoelig voor het hormoon en krijgt je brein niet meer een signaal wanneer je vol zit. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je aankomt.

Hoe je het controleert: eet iedere twee uur iets, eet niet teveel fruit en zorg ervoor dat je genoeg drinkt.

Melatonine

Sommige mensen slikken melatonine om beter te slapen, maar je lichaam maakt het ook van nature aan. Melatonine komt uit de pijnappelklier en helpt bij een regelmatig slaappatroon.

Denken dat je slecht slaapt is nog ongezonder dan écht slecht slapen

De aanmaak is ‘s avonds hoger, waardoor je makkelijker in slaap valt. Omdat je lichaam de nacht nodig heeft om te herstellen, kan je aankomen als je er (te) weinig van aanmaakt.

Hoe je het controleert: slaap in een donkere kamer, vermijd ‘s avonds laat eten en eet meer gojibessen, amandelen, kersen en zonnebloempitten omdat die van nature melatonine bevatten.

Volgens deze hack zou je binnen 2 minuten in slaap moeten vallen

Oestrogeen

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijke sekshormoon en zowel vrouwen als mannen kunnen er teveel van hebben. Je kan extra oestrogeen krijgen door voeding met pesticiden of groeihormonen. Wanneer je oestrogeenniveau stijgt word je meer resistent voor insuline, wat ervoor zorgt dat je aankomt.

Hoe je het controleert: drink geen alcohol, eet alleen volkoren producten en beweeg regelmatig.

Onbalans in hormonen en afvallen

Als je zeker denkt te weten dat een probleem met je hormoonhuishouding afvallen in de weg staat, kan het even duren voordat je precies weet waar het misgaat. Het is dan slim om de hulp van een medische professional te vragen.

Deze bizarre dingen kunnen zwangerschapshormonen met je doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme