9 alledaagse dingen waarvan je niet wist dat ze slecht zijn voor je gezondheid

Body Janne Vogel 26 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

We willen natuurlijk allemaal honderd worden, en graag zo vitaal en knap mogelijk. Toch doen we dagelijks allerlei dingen waar ons lichaam totaal niet blij van wordt. Deze negen verassend ‘normale’ gewoonten zijn slecht voor je gezondheid. You’re welcome!

Hoe druk je ook bent, goed voor jezelf zorgen moet altijd prioriteit nummer één zijn. Heeft iedereen om je heen uiteindelijk ook alleen maar voordeel aan.

1 Je onvoorspelbare dagschema

Een gebrek aan routine kan funest zijn voor je lichaam. Je lichaam snakt naar een goed eetschema en genoeg slaap. Een uurtje (!) later lunchen dan normaal kan al zorgen voor een toename van het stresshormoon cortisol, waardoor je je niet helemaal lekker voelt. Zonde, toch? Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip te eten, te slapen en te sporten. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

2 Je fruit- en groenteselectie

Voordat je in de appie je groente en fruit inslaat, heeft het al een hele reis afgelegd. Hierdoor zijn veel goede stoffen verloren gegaan. Koop vooral verse, seizoensgebonden groenten en ga het liefst zelfs voor lokale producten. Kun je toch geen afscheid nemen van je blauwe bessen en aardbeien in de zomer? Ga voor bevroren. Ingevroren fruit en groente worden op maximale rijpheid ingevroren om zoveel mogelijk voedingsmiddelen en vitaminen vast te houden. En je kunt je producten lekker lang bewaren! Win-win.

3 Te weinig bewegen

Ook al leef je je regelmatig helemaal uit in de sportschool, als je de rest van de dag vooral stil zit maak je je lichaam allesbehalve blij. Lang (stil)zitten kan je cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk beïnvloeden. Ja, óók als je die ochtend nog een uur intensief hebt hardgelopen. Vind kleine manieren om de hele dag in beweging te blijven. Gewoon even de trap op en neer of af en toe stretchen doet al wonderen.

4 Hakken!

Dat hakken niet zo comfortabel zitten weten we echt wel, maar dat de pijn die ze bezorgen zelfs een teken kan zijn van een chronische ziekte is nieuw. Vasthouden aan comfy schoenen beschermt je lichaam tegen langdurige schade en ontstekingen. Voor een borrel of een etentje trekken we onze sexy hakken heus nog weleens uit de kast, maar wat vaker op sneakers de deur uit is ook helemáál geen straf.

5 Nagelbijten

Ja, echt. Nagelbijten is meer dan alleen een slechte gewoonte, het kan ook een serieus ernstig effect hebben op je lichaam. Uit Turks onderzoek blijkt dat nagelbijters positief werden getest op een bacterie in hun lichaam die kan zorgen voor maag- en darmklachten. Bij niet-nagelbijters was de bacterie nauwelijks aanwezig. Stoppen dus!

6 Lunchen aan je bureau

Je kent het wel, je hebt veel te doen en wil nog even doorwerken in je pauze. Dan maar een boterhammetje voor de computer. Abort mission. Je kantoor is dé broedplaats voor bacteriën, en dan vooral je toetsenbord. Eet je salade of sandwich dus vooral even ergens anders op. Maak een wandelingetje buiten (werk je gelijk aan punt 3!), of zoek een gezellige plek op om rustig te lunchen.

7 Roken

Dat roken ongezond is is inmiddels duidelijk, maar het risico op kanker is niet de enige reden waarom je zou moeten stoppen. Roken kan namelijk ook je immuunsysteem aantasten, waardoor je weerstand aanzienlijk verlaagt. Zo word je eerder verkouden en ziek.

8 Ongewassen beddengoed

Het is een rotklosje, maar het wassen van je beddengoed is écht belangrijk. Huisstofmijten houden namelijk net zo veel van je warme dekens als jij. Hoewel ze zelf relatief onschadelijk zijn, is het idee gewoon niet erg fris én kunnen hun uitwerpselen en lichaamsdeeltjes astma en allergische reacties veroorzaken. Minimaal een keer per week wassen dus.

9 Slaaptekort

Misschien wel het allerbelangrijkste: slaaptekort. Dat genoeg slapen heel belangrijk ik is ook niets nieuws, maar toch komen de meeste mensen echt niet iedere nacht aan hun slaap. Zeven tot negen uur per nacht zou genoeg zijn om je fit te voelen. Reken zelf maar uit hoe vaak je daar nu echt aan komt. Niet genoeg slapen is ontzettend slecht voor je weerstand, waardoor je ook weer sneller ziek wordt. Je cellen kunnen namelijk niet volledig opladen wanneer je een kort nachtje hebt. Vanavond vroeg naar bed?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen