NOD: alles wat je moet weten over de Niet OngesteldheidsDag

Zwanger worden Wilma Groothuis 15 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Als jij graag zwanger wilt worden, heb je misschien weleens gehoord van NOD. NOD staat voor de Niet OngesteldheidsDag: de dag waarop je ongesteld zou moeten worden, maar je menstruatie uitblijft. Je NOD is altijd een spannende dag als je graag moeder wilt worden.

Wij vertellen je in dit artikel alles over NOD.

Overtijd

De Niet OngesteldheidsDag is altijd de eerste dag dat een vrouw overtijd is. Als je niet ongesteld wordt terwijl dat wel zou moeten, kan dat dus een teken zijn dat je zwanger bent. Of een zwangerschap nu wel of niet ‘gepland’ is (een zwangerschap kun je nooit plannen, maar je kunt er wel voor gaan), het is en blijft een spannende dag.

Vanaf deze dag is een zwangerschapstest vaak betrouwbaar, dus kun je checken of je wel of niet zwanger bent. Toch blijft het soms lastig om je NOD te weten, zeker als je geen regelmatige cyclus hebt. Als dat het geval is, kun je altijd proberen om toch een bepaald patroon te ontdekken door bij te houden wanneer je menstruaties zijn.

Je NOD uitrekenen

Voor de vrouwen die wel een regelmatige menstruatie hebben, is het makkelijker om de NOD uit te rekenen. Het is daarbij verstandig om zelf een schema te maken en bij te houden van jouw cyclus. Dat doe je door te noteren wanneer je vorige menstruatie begon, dus op welke dag dat was en hoeveel dagen je toen ongesteld was.

Daarna noteer je hoeveel dagen het duurt voor je opnieuw ongesteld wordt. Als je dat in kaart hebt, weet je hoelang je cyclus duurt. Doe dit hierna nog een paar keer of kijk desnoods terug in je agenda als je het al had bijgehouden. Zo weet je of je een regelmatige cyclus hebt. De dag waarmee je cyclus begint, is altijd de eerste dag waarop je ongesteld wordt. Daarbij wordt je dus op deze dag ongesteld, of het is je NOD.

Niet zwanger?

Wil jij graag zwanger worden en kijk je al uit naar je NOD? Wees dan niet gelijk teleurgesteld of verbaasd als je die dag geen positieve zwangerschapstest in handen hebt. Het kan namelijk zijn dat je iets te vroeg hebt getest, doordat er nog niet voldoende hCG (het zwangerschapshormoon) door je lichaam is aangemaakt. Je kunt het dan over een paar dagen nog eens proberen.

Toch blijft het soms lastig om je menstruatiecyclus helemaal goed te bepalen. Het kan dus ook soms gebeuren dat je een paar dagen later pas ongesteld wordt, in plaats van de dag die jij in je hoofd had. Als jij dus een negatieve zwangerschapstest hebt, is het goed om even een paar dagen te wachten, om te kijken of je wel of niet ongesteld wordt.

Zwanger worden na de pil? Dit wil je erover weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen