TOG-waarde: dit moet je erover weten

Baby en slapen Wilma Groothuis 15 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Een goede nachtrust voor je baby, betekent een goede nachtrust voor jou. Wat hierbij belangrijk is, is dat je baby comfortabel en veilig kan slapen. TOG-waardes kunnen je daarbij helpen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de TOG-waarde.

Met behulp van de TOG-waarde kan jouw baby namelijk zorgeloos slapen.

Wat is de TOG-waarde?

De Thermal Overall Grade, oftewel de TOG-waarde, is een maat die aangeeft in hoeverre kleding, dekens, inbakerdoeken, slaapzakken en andere textielproducten lichaamswarmte vasthouden. Een hoge TOG-waarde houdt in dat warmte moeilijk door de stof heen kan gaan en een lage TOG-waarde betekent dat warmte makkelijker kan ontsnappen.

Het is belangrijk dat je hierin een goede balans houdt, door te kijken naar de waardes en kamertemperatuur. Dat doe je door de waardes bij elkaar op te tellen, dus van de kleding en het beddengoed samen. De waardes kun je vinden op de labels aan de binnenkant van de kleding en beddengoed. Als jij je baby comfortabel en veilig wil laten slapen, is een maximum van 4.0 TOG in een kamer met een temperatuur van 16 tot 18 graden het advies.

Luchtvochtigheid en TOG-waardes

Ook de luchtvochtigheid kan meespelen in de TOG-waardes. Als je baby een natte luier heeft, isoleert dat bijvoorbeeld minder dan als hij een droge luier heeft. Of als hij kleding draagt die niet goed kunnen ademen, kan hij ook vochtig worden, waardoor hij juist afkoelt. Ook is het advies om gewassen kleding en beddengoed te gebruiken, omdat die een betere luchtdoorlaatbaarheid en lagere isolatiewaarde hebben dan ongewassen en nieuwe beddengoed en kleding.

Het is logisch dat je als ouder wil dat je baby het niet koud heeft en je hem goed wilt instoppen in bed. Toch moet je daarmee oppassen, want als ze het toch te warm krijgen door de kleding of door hoe ze zijn ingestopt, kan het zelfs leiden tot wiegendood. Hoewel dat natuurlijk het ergste geval is, kan een te hoge temperatuur ook zorgen voor slaapproblemen en onrust.

TOG-waardes als hulpmiddel

Hoewel het goed is om naar de TOG-waardes te kijken en ze bij elkaar op te tellen, blijven ze wel een hulpmiddel. Elke baby is anders en kan anders reageren op de kleding en de manier waarop hij wordt ingestopt. Het is dan ook van belang om de temperatuur van je kindje regelmatig te blijven controleren, bijvoorbeeld door de voetjes en de hals van je baby te voelen. Voelen deze klam en warm? Dan kun je beter een laagje weghalen. Voelen ze juist koud? Dan kun je een laagje toevoegen.

Deze veiligheidsregels voor slapende baby’s moet iedere ouder weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme