Sterre Touw
Sterre Touw Lifestyle 2 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Deze dingen zou je eigenlijk nooit in de droger moeten stoppen

Drogers zijn ideaal. Vooral als je kinderen hebt en je – zoals altijd – weinig tijd hebt is het fijn om de natte was in de droger te kunnen gooien. Toch is het goed om er bewust van te zijn dat je niet zomaar alles in de droger kunt mikken.

Experts vertellen ons welke dingen er absoluut niet in de droger mogen belanden. Puur omdat het of gevaarlijk is voor het kledingstuk óf voor de droger zelf. Het is zeker de moeite waard om bij je volgende was eens extra na te denken over de volgende 13 dingen.

LEES OOK: Man verovert het internet met belachelijk briljante vaatwasser tip (waardoor je borden wél passen)

Ontvlambare vlekken

Heeft je vent tijdens het klussen per ongeluk gas of benzine op zijn broek gelekt? Dan moet je uitkijken met de droger. Hoewel het heel vanzelfsprekend klinkt dat de boel dan in de hens kan vliegen, denk je er simpelweg niet meer bij na als die broek toevallig al een tijdje in de wasmand lag.

Sportkleding

Als je je sportspullen in de droger gooit kan dit voor de kwaliteit van je kleding niet goed aflopen. Veel sportkleding heeft een zweetafvoerende werking of beschermen je tegen de zon en die functies kunnen door de extreme hitte van de droger kunnen worden aangetast.

Drogerdoekjes

Ja, je leest het goed. Hoewel deze doekjes juist voor de droger bedoeld zijn, zijn deze helemaal niet goed voor je gezondheid. ‘Ze zijn slecht voor je longen, je huid en al helemaal voor het milieu’, zegt geneeskundige dr. Elizabeth Trattner. ‘Ze zijn ontzettend giftig en brengen op de lange termijn gezondheidsrisico’s met zich mee.

Lingerie

Als je je lingerie in de droger gooit, heb je kans dat je beha’s een stuk minder lang meegaan. Het kant, en de elastische tijd in de beha gaat door de extreme hitte kapot. In de wasmachine moet je ze ook in de speciale waszakjes gooien en vervolgens aan de lucht laten drogen.

Zandige handdoeken en strandkleding

Als je net naar het strand bent geweest en je je strandspullen in de was wil gooien, kijkt dan uit met de droger. ‘Zand kan vast komen te zitten tussen gaatjes in de trommel’, aldus James Peters, drogerdeskundige.’Dit zorgt ervoor dat je droger gaat piepen en na verloop van tijd beschadigd raakt.’

Haar van de huisdieren

Iedereen die thuis een verharend huisdier heeft, weet dat de haren van het beestje letterlijk overal terecht komt. Zorg ervoor dat dit niet in de droger terecht komt. Het haar gaat zich opstapelen samen met stof en pluisjes en daardoor kan de droger verstopt raken. Als het pluizenfilter niet gelijk schoongemaakt wordt en dus te vol raakt, kan dit brandgevaarlijk zijn voor de droger.

Kauwgom

Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat je kauwgom in de droger laat belanden, maar stel dat het een keer tussen de kleren zit, is ook dit helaas gevaarlijk. De kauwgom kan permanent in de kleding komen te zitten of de wand van de droger beschadigen. En een reparatie van de trommel is niet bepaald goedkoop.

Suède

Hoewel het liever ook niet in de wasmachine gewassen wordt, is suède al helemaal niet geschikt voor de droger. Door de warmte smelt het plastic en wordt het kledingstuk lelijk. Het beste is om een suède kledingstuk gewoon aan de lucht te laten drogen.

Panty’s

Je weet hoe snel er ladders in je panty kunnen verschijnen. Als je je panty daarbij ook nog eens in de droger gooit, heb je kans dat die ladder compleet uitscheurt. Ook kan je panty krimpen, omdat hij niet bestand is tegen zulke temperaturen. Laat ze dus aan de lucht drogen, maar hang ze niét op. Als ze hangend drogen kunnen ze uitgerekt raken en dan heb je kans dat je hem niet eens meer past.

Kant

Nooit doen. Eigenlijk is kant voor geen enkele machine bestemd. Daarom moet je alles wat van kant gemaakt is in zijn natuurlijke form laten drogen, zodat de stof niet beschadigd raakt.

Pailletten

Alle feestelijke kleding versierd met pailletten, steentjes of kraaltjes moet je zeker niet in de droger gooien. Ze kunnen andere kledingstukken beschadigen, maar ook de droger zelf. Laat ook deze kledingstukken dus voortaan lekker aan de lucht drogen.

LEES OOK: Attentie coffee lovers: je koffiekopje afwassen is niet nodig, zeggen onderzoekers

Zijde

In plaats van je zijden kleding in de wasdroger te gooien, is het slimmer om het op een handdoek te laten drogen, hem op te rollen en op die manier het water eruit te persen.

Rubberen badmat

Een badmat met een rubberen anti-slip laagje zal in de droger veel te heet worden. Het rubber zal er af smelten en dat kan brandgevaar veroorzaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme