Zeg deze 14 dingen nóóit tijdens een sollicitatiegesprek

Lifestyle Els van Asseldonk 22 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Als er iets is wat je als vrouw goed kunt, is het wel praten. Voor dat je het weet flap je er van alles uit zonder erbij na te denken. Niet handig in het dagelijks leven, vreselijk tijdens een sollicitatiegesprek.

De één is een grotere blabbermouth dan de ander. En het ene sollicitatiegesprek is natuurlijk niet het andere. Een ding is wel zeker: deze veertien uitspraken zullen je sollicitatiegesprek niet positief beïnvloeden.

Sollicitatiegesprek

Geloof me. Dit wil je vermijden:

1. ‘Ik ben wel nieuwsgierig naar mijn werkzaamheden’

Natuurlijk weet je niet precies wat je gaat doen, maar zo klinkt het echt alsof je niets over het bedrijf weet. Onprofessioneel. Je zou contact kunnen zoeken met een oud-werknemer zodat je beter weet hoe het bedrijf is.

2. ‘Nee, ik heb geen vragen’

Er is altijd wel iets om te vragen! Door vragen te stellen laat je zien dat je geïnteresseerd bent. Heb je geen inspiratie? Stel dan de simpele vraag hoe een typische dag eruit ziet. Heb je daar ook direct een beeld van!

3. ‘Mijn slechtste eigenschap is… perfectionisme’

Goed bedacht, een eigenschap die je zowel goed als slecht kunt interpreteren. Helaas voor jou geeft bijna iedereen dit antwoord. Misschien is het bij jou écht zo, maar voor degene bij wie je solliciteert zal het klinken als een ingestudeerd cliché.

4. ‘Ik wil ook graag mijn eigen bedrijf beginnen’

Prima dat jij dat wilt, maar het maakt je niet de ideale kandidaat. Bedrijven willen dat je voor een tijdje beschikbaar bent. Nu klinkt het alsof je het bedrijf zo weer gaat verlaten, net nadat ze jou hebben opgeleid.

5. ‘Hoe laat denk je dat we klaar zijn?’

Prima dat je ‘s middags nog andere plannen hebt, maar val daar niemand mee lastig. Het klinkt voor het bedrijf alsof je er eigenlijk niet wil zijn en iets beters te doen hebt. Wat natuurlijk niet zo is, want jij wil die baan!

6. ‘Tja, mijn laatste baas…’

Ja, je baas kan inderdaad een heks zijn geweest die jou niets gunde. Vervelend, maar door op iemand af te geven geef je je gesprekspartner het gevoel dat jij misschien wel allemaal aan jou lag.

7. ‘Toen ik op vakantie was in Parijs…’

Het is absoluut waar dat je met verhalen en dingen die je hebt meegemaakt iemand sneller overtuigd. Ga alleen alsjeblieft niet uitweiden over zaken die niet relevant zijn voor je sollicitatie. Als die vakantie zo belangrijk was, noem dan alleen die vakantie en ga er niet te ver op in.

8. ‘Hoeveel vakantiedagen krijg ik?’

Je krijgt heus wel vakantiedagen, wees daar maar niet bang voor. Tijdens een sollicitatiegesprek is een bedrijf geïnteresseerd in wat jij voor hen kunt betekenen en hoe jij geld in het laatje kunt brengen. Als jij meteen begint over hoe jij ze geld gaat kosten, maak je je niet populair. Dit soort zaken worden meestal in een tweede gesprek besproken.

9. ‘Sorry, dat ik zo laat ben’

Kom. Niet. Te. Laat. Het lijkt overbodig om te zeggen, maar veel mensen hebben er moeite mee.

10. ‘Sorry, dat ik zo vroeg ben’

Te vroeg komen, want ‘dan zullen ze niet twijfelen over dat ik écht wil’. You could not have been more wrong. Als jij twintig minuten te vroeg komt, moet iemand óf zijn werk afmaken met de gedachte dat jij zit te wachten, óf kan hij/zij zijn/haar werk niet af maken.

11. ‘Geen idee’

Zorg dat je voorbereid bent! Misschien krijg je een onverwachte vraag, het staat helemaal niet gek om daar een paar tellen over na te denken. Wimpel de vraag nooit af met ‘geen idee’.

12. ‘Dat staat op mijn CV’

Ja, dat heeft je ondervrager écht wel gelezen. Als iemand ernaar vraagt betekent dat dat iemand meer uitleg wil en benieuwd is naar wat jij nog meer te vertellen hebt.

13. ‘Mijn privé-leven staat een beetje op zijn kop’

Misschien wekt het sympathie op, maar iemand kan zich ook afvragen hoe die problemen jouw werkzaamheden beïnvloeden. Focus dus voornamelijk op je carrière in het gesprek.

14. ‘Nou ja, daarom dus…’

Je kunt een fantastisch verhaal hebben over waarom jij het beste past in het bedrijf, maar zorg ook voor een goede afsluiting. Eindig bijvoorbeeld met een korte samenvatting, terugkoppeling naar het bedrijf, de functie of een vraag.

Heb je al een baan maar loopt het niet helemaal zoals je wil? Lees dan eens deze 10 tips voor wanneer je ontevreden bent over je werk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen